Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařit dokonalou svíčkovou omáčku je kumšt. Během procesu se může dost věcí zvrtnout a výsledek pokazit. Ale i když neuděláme chyby, nakonec se může stát, že výsledná chuť stále není podle našich představ. Zkuste naše tipy k dochucení.

Pokud jste maso správně opekli, zeleninu orestovali a pak vše pomalu pekli do změknutí a po rozmixování to pořád nějak není ono, nezoufejte. Nabízíme několik tipů, jak omáčku dochutit a vylepšit.

Jak dochutit svíčkovou omáčku

Osvědčilo se ochutit nejdříve menší množství (třeba lžíci nebo malou naběračku) malinkým množstvím ochucovadla, abychom nezkazili všechnu omáčku. Pak podle potřeby ochutit zbytek v hrnci nebo zkusit něco jiného.

  1. Někdy stačí jen přisolit. Pozor dejte u omáček, kde základ tvoří nakládaná zelenina Halali nebo slanina. Po rozmixování může být omáčka přesolená. Při použití Halali se maso solí jen mírně.
  2. Sladkost dodá správně orestovaná a zkaramelizovaná zelenina v základu. Přisladit omáčku můžete cukrem nebo ne moc tmavým karamelem.
  3. Omáčka má být lehce sladkokyselá. Přikyselit ji můžete použitím zakysané smetany místo sladké. Také funguje několik kapek čerstvé citronové šťávy, která dodá omáčce svěžest. Některé starší kuchařské knihy našich babiček radí použít místo citronu pomeranč. Dodá sladkou i nakyslou ovocnou chuť. Můžete také otřít pomerančovou kůru do kostky cukru a rozpustit v omáčce. 
  4. Pokud se vám zdá málo kořeněná, několik kapek worcesterské omáčky dodá pikantnější chuť.
  5. Mnozí zkušení kuchaři přísahají na plnotučnou hořčici. Zkuste v naběračce omáčky rozmíchat půl lžičky této hořčice a pokud je to lepší, přidat ještě trochu a pak vmíchat do veškeré omáčky.

Začátečníky provede náš videorecept v úvodu přípravou svíčkové krok za krokem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky