Jak dochutit zeleninovou polévku? Pro začátečníky máme 12 tipů
Zeleninové polévky jsou plné barev a živin důležitých pro naše zdraví. Vydatné polévky nás zasytí a v zimě zahřejí. Na výběru zeleniny si dáme záležet - používáme jen zdravou a kvalitní, pěstovanou v čistém prostředí. Nahořklá, zvadlá nebo dřevnatá se nehodí ani do polévek.
Hustá zeleninová polévka je sytá a pokud si k ní vezmeme pečivo, nepotřebujeme už k obědu nic dalšího. Na výborné polévky našich maminek a babiček vzpomínáme celý život. Aby se polévka povedla, nestačí jen dobře uvařit zeleninu, ale musíme ji také dobře ochutit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dochutit zeleninovou polévku
Máme pro vás několik tipů:
- Základem je použít chutný druh zeleniny nebo vhodnou kombinaci. Mezi nejoblíbenější patří mrkev, kořenová petržel, mladá kedlubna, růžičková kapusta, květák, zelený hrášek a pórek.
- Pro doplnění chuti, výživnosti i barevnosti použijeme cukrovou kukuřici, houby (hříbky), luštěniny, obiloviny a brambory.
- Pro výraznější chuť lze do polévek přidávat vývary (čerstvé i mražené) a bujóny (všímáme si složení).
- Oblíbené jsou různé vegety a podobné dochucovací přípravky, vybíráme ty nejkvalitnější. Domácí vegetu si můžeme připravit sami - tím nejen ušetříme, ale hlavně si pohlídáme složení.
- Kromě soli polévky dochucujeme kořením a bylinkami. To "pravé" vybereme vždy podle konkrétního receptu a použité zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří majoránka, bobkový list, mletá paprika, kmín, oregano, muškátový oříšek.
- Na závěr polévky vylepšíme jemně nakrájenou natí. Použít můžeme např. naťovou petržel, pažitku, libeček, celer, pórek nebo kopr. Polévku pak již déle nevaříme.
- Česnek se výborně hodí k mnoha zeleninovým polévkám a česnečka patří k těm nejoblíbenějším.
- K některým polévkám je vhodné přidat na dochucení trochu rajčatového protlaku, citrónovou šťávu (nebo ocet) a cukr (nebo jiné sladidlo), do jiných se hodí dokonce trochu zázvoru (kořene) pro pikantní chuť nebo kurkumy pro barvu.
- Pro vylepšení chuti polévek používáme lahůdkové sušené droždí Tebi.
- Vyzkoušejte také libeček, může být sušený, mražený nebo zpracovaný na domácí maggi.
- Chuť některých polévek zjemní přidaná smetana nebo mléko (i rostlinné).
- Když zeleninu nejprve orestujeme na tuku, projeví se to v příjemné chuti polévky, skvělá je i na tuku osmahnutá cibulka.
Komentáře