Jak správně dusit maso, aby bylo šťavnaté. Poradíme vám, jak získat pokrm s výraznou chutí a vůní
Dušené maso je jednou z nejšetrnějších a nejchutnějších způsobů přípravy masa vůbec. Jeho cílem je uvařit pokrm plný chuti, vůně a husté silné šťávy. Je to syté jídlo, které jíme s pečivem nebo přílohou.
Dušené maso se připravuje jinak než vařené. To se vaří ve větším množství vody pouze se solí a kořením, popřípadě se zeleninou, pokud chystáme polévku. Chceme-li maso dusit, je příprava trochu složitější, ale její pravidla by se měla dodržet.
- Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme tuk (olej, sádlo, přepuštěné máslo) a na něm zprudka maso osmahneme. Tuk musí být opravdu horký, jinak maso pustí vodu a začne se vařit.
- Opékáme, dokud maso není světle hnědé. Nevadí, když se trochu přichytí ke dnu, naopak je to žádoucí kvůli barvě šťávy.
- Takto opečené maso se zatáhne a veškerá šťáva zůstane uvnitř.
Tímto způsobem připravujeme maso v celku. Po opečení ho vyjmeme na nahřátý talíř a na zbylém tuku osmahneme cibuli nebo zeleninu, podlijeme, maso vrátíme do kastrolu a pod pokličkou ho necháme "táhnout", dokud není úplně měkké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Maso ve vlastní šťávě
Jedná se o kousky masa dušené na cibulovém základě s kořením.
- Maso okořeníme, rychle promícháme, aby se koření nepřipálilo a podlijeme trochu vodou. Přikryté dusíme.
- Vypečená šťáva tmavne a houstne a když se téměř vyvaří, můžeme ji zaprášit moukou, zamíchat a přilít jen tolik vody, aby bylo maso jen zčásti ponořené. Dochutíme a podáváme s pečivem.
- Nejznámějším masem ve vlastní šťávě je guláš.
Maso dušené s omáčkou
Do základu se přidává kořenová i jiná zelenina.
- Maso vyjmeme a do tuku nasypeme pokrájenou cibuli. Znovu opékáme, dokud není cibule zpěněná nebo světle hnědá. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a znovu restujeme. Na okrajích kastrolu vidíme tmavší kousky, které jen hlídáme, aby se nepřipálily.
- Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vodou asi do 3/4 výšky masa a osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud maso není měkké.
- Pokud si přejeme hustou jemnou omáčku, vyjmeme maso ze šťávy a zeleninu tyčovým mixérem umixujeme nebo propasírujeme přes cedník.
- Maso vrátíme do kastrolu, prohřejeme a podáváme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Diktátor Stalin vyžadoval vanu plnou kyselých okurek, spolustolovníky „mučil“ pitím alkoholu a vařil mu Putin
Komentáře