Jak správně dusit maso, aby bylo šťavnaté. Poradíme vám, jak získat pokrm s výraznou chutí a vůní
Dušené maso je jednou z nejšetrnějších a nejchutnějších způsobů přípravy masa vůbec. Jeho cílem je uvařit pokrm plný chuti, vůně a husté silné šťávy. Je to syté jídlo, které jíme s pečivem nebo přílohou.
Dušené maso se připravuje jinak než vařené. To se vaří ve větším množství vody pouze se solí a kořením, popřípadě se zeleninou, pokud chystáme polévku. Chceme-li maso dusit, je příprava trochu složitější, ale její pravidla by se měla dodržet.
- Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo na pánvi rozpálíme tuk (olej, sádlo, přepuštěné máslo) a na něm zprudka maso osmahneme. Tuk musí být opravdu horký, jinak maso pustí vodu a začne se vařit.
- Opékáme, dokud maso není světle hnědé. Nevadí, když se trochu přichytí ke dnu, naopak je to žádoucí kvůli barvě šťávy.
- Takto opečené maso se zatáhne a veškerá šťáva zůstane uvnitř.
Tímto způsobem připravujeme maso v celku. Po opečení ho vyjmeme na nahřátý talíř a na zbylém tuku osmahneme cibuli nebo zeleninu, podlijeme, maso vrátíme do kastrolu a pod pokličkou ho necháme "táhnout", dokud není úplně měkké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Maso ve vlastní šťávě
Jedná se o kousky masa dušené na cibulovém základě s kořením.
- Maso okořeníme, rychle promícháme, aby se koření nepřipálilo a podlijeme trochu vodou. Přikryté dusíme.
- Vypečená šťáva tmavne a houstne a když se téměř vyvaří, můžeme ji zaprášit moukou, zamíchat a přilít jen tolik vody, aby bylo maso jen zčásti ponořené. Dochutíme a podáváme s pečivem.
- Nejznámějším masem ve vlastní šťávě je guláš.
Maso dušené s omáčkou
Do základu se přidává kořenová i jiná zelenina.
- Maso vyjmeme a do tuku nasypeme pokrájenou cibuli. Znovu opékáme, dokud není cibule zpěněná nebo světle hnědá. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a znovu restujeme. Na okrajích kastrolu vidíme tmavší kousky, které jen hlídáme, aby se nepřipálily.
- Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vodou asi do 3/4 výšky masa a osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud maso není měkké.
- Pokud si přejeme hustou jemnou omáčku, vyjmeme maso ze šťávy a zeleninu tyčovým mixérem umixujeme nebo propasírujeme přes cedník.
- Maso vrátíme do kastrolu, prohřejeme a podáváme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 7 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 10 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 10 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 10 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?
Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér
Komentáře