Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dusit maso bez tuku. Poradíme vám velmi jednoduchý postup se skvělým výsledkem
Zdroj: Pixabay, Hansuan_Fabregas

Dušení je velmi šetrnou tepelnou úpravou nejen zeleniny, ale i masa. Oproti vaření však pokrmu zůstane intenzivnější vůně i chuť a maso se krásně rozpadá. Pojďte se přesvědčit, jak jednoduše lze připravit dušené maso.

Správně připravené dušené maso je měkké a šťavnaté. K této šetrné přípravě masa není potřeba žádný tuk, proto je to vhodná forma úpravy pokrmů nejen pro děti, ale i pro dospělé či osoby s různými onemocněními trávícího traktu.

Jak dusit maso bez tuku

Vyzkoušejte šetrnou úpravu masa podle našich rad.

  • Místo oleje či sádla nalijeme na dno hrnce trochu vývaru či vody. Stačí jen pár lžic. Maso nakrájejte na plátky, nudličky či kostičky, osolte a nechte zatáhnout ve vodě či vývaru těsně před bodem varu.
  • Také lze osolené maso nasucho zprudka opéct na plechu v troubě, do zezlátnutí - tj. asi 10 minut z každé strany.
  • Pak přidejte koření, cibuli či další zeleninu (nejčastěji se dává kořenová), podlijte horkou vodou či vývarem do jedné poloviny až dvou třetin dušeného masa a nechte pod poklicí dusit na mírném plameni, podle velikosti a druhu masa až dvě hodiny. Nezapomeňte pravidelně pokrm kontrolovat a přilévat tekutinu.
  • Jakmile je hotovo, maso vyjměte a šťávu můžete zahustit, v případě použití zeleniny lze obsah hrnce bez masa rozmixovat a následně ještě zjemnit či kořením dochutit podle libosti. Maso vraťte do šťávy či omáčky.
  • Dusit nemusíte pouze v hrnci na sporáku, ale také v pánvi či v pekáči v troubě. Nezapomínejte však ani v troubě na poklici, právě pára v uzavřené nádobě je to, co zajistí správné dušení pokrmu a dovede maso k dokonalému výsledku.
  • Další možností je dušení v papilotě. Papilota je "kapsička" vytvořená složením pečicího papíru či alobalu. Dovnitř dejte zeleninu, maso (v tomto případě nejčastěji ryby či maso na minutku), koření a trochu vody či vývaru. Založte ji tak, aby byla kapsa zcela uzavřená. Poté ji vložte do trouby a jakmile se nafoukne právě díky páře, je hotová! Nerozbalenou ji můžete servírovat rovnou na talíř.
  • Tip: Pozor, nepřipravujte maso ihned po vytažení z lednice. Maso nechte podle jeho velikosti alespoň 2 hodiny odpočinout na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Tím se vyhnete tepelnému šoku při jeho přípravě, kdy by mohlo pustit mnoho šťávy a být tuhé.

Vhodný výběr nádobí je zásadní

Výběr nádobí hraje při úpravě dušením nejen masa velkou roli. Můžete vybírat z velkého množství nádobí s nepřilnavým povrchem, ale také nerezového se silnějším dnem. Jaké je vaše oblíbené nádobí? Doporučit jej můžete dalším čtenářům v komentáři pod článkem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli