Jak dusit zeleninu. Na základní způsob úpravy je ideální použít hrnec se silným dnem a poklicí
Během dušení zelenina pustí šťávu a její chuť i vůně získají na intenzitě. Dušení provádíme často na začátku vaření některých pokrmů např. polévek a gulášů. Když při dušení zakryjeme zeleninu pokličkou, nebude zbytečně unikat pára.
Oblíbenými druhy zeleniny, které často dusíme, jsou cibule a pórek. Jejich použití je obdobné, v jídle se mohou vzájemně nahradit. Po podušení jsou výborným základem omáček, gulášů a polévek. Pokud se chystáme přidat i další zeleninu, chvilku počkáme a necháme nejprve cibuli či pórek dusit samostatně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dusit zeleninu
Jednoduchý postup patří k tomu základnímu, co v kuchyni potřebujeme.
- K dušení používáme nádobí se silným dnem a na míchání dřevěnou obracečku.
- Obvykle dusíme na pánvi nebo v hrnci s poklicí. Poklice brání zbytečnému úniku páry a vlhkosti, při dušení by měla být zelenina částečně ponořená do tekutiny.
- Při dušení více druhů zeleniny vkládáme do hrnce nejprve pevnější a tvrdší druhy, které budou potřebovat více času, a postupně přidáváme další druhy (např. rajčata, cuketu).
- Dušení by mělo probíhat na mírném ohni, za občasného promíchání.
- Dusit můžeme ve vlastní šťávě nebo na tuku.
- Dušení ve vlastní šťávě se považuje za dietnější a vynikne při něm více chuť dušených surovin. Zeleninu na začátku trošku podlijeme vodou nebo vývarem, po chvíli již začne sama pouštět šťávu.
- Při dušení na tuku získá pokrm ještě lepší chuť. Použijeme obvykle olej nebo trochu másla, vhodné je i přepuštěné máslo (ghí). Pro ještě výraznější chuť můžeme zeleninu vydusit úplně, "až na tuk", zároveň ale buďte opatrní, aby se vám nezačala připalovat. Ke konci musí být míchání intenzivní a je-li třeba, hrnec hned odstavíme.
- Pokud připravujete např. dušené zelí, můžete ho lehce zaprášit moukou, po chvíli promíchat a je-li třeba, doplnit trochou vývaru nebo vody, poté ještě povařit. Stejným způsobem můžete "zaprášit" i další zeleninu, výborně pak bude chutnat k pečeným masům.
- Během dušení zeleninu dochutíme solí a kořením. Oblíbený je třený česnek.
- Podušená cibule (i další zelenina) vylepší chuť luštěninových, bramborových i zeleninových polévek, omáček, gulášů nebo např. špenátu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Komentáře