Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Období, kdy si můžeme vychutnat čerstvý chřest, je poměrně krátké, sklizeň totiž trvá pouze od poloviny dubna a končí v půlce června, v závislosti na počasí. Nejčastěji se setkáváme s chřestem zeleným a bílým.

Chřest zařazujeme do jídelníčku, protože obsahuje spoustu vitamínů i minerálů. Uvařit chřest není nic složitého, jeho úprava trvá pouze pár minut. Tato zelenina je ideální do salátů, těstovin nebo jako příloha ke grilovaným pokrmům.

Jak grilovat chřest

Ke grilování je více vhodný chřest zelený, který si nejprve musíme očistit a umýt. Pokud je třeba, odřežeme zdřevnatělé stonky.

  • Před grilováním je lepší chřest naložit do marinády, jako je třeba česneková či pikantní s chilli, aby pojmul více chutí.
  • Chřest můžeme také před grilováním obtočit slaninou, v tomto případě ovšem volíme jemnější marinádu.
  • Na středně rozpáleném grilu se výhonky grilují z každé strany 4–5 minut, doba grilování je velmi krátká. Stonky pak budou akorát na skus a ne rozvařené.
  • Po vytažení z grilu chřest podáváme ještě teplý, jedině tak chutná skvěle.

Chřest si můžete uvařit také v pohodlí domova a doplnit ho lahodnou a jemnou sýrovou omáčkou.

Jak nejraději připravujete chřest vy? Napište nám do komentáře.

 

Komentáře

Další tipy a triky