Grilovaná cuketa je pochoutkou i pro milovníky masa. Poradíme, jak ji správně na gril připravit
Léto přeje grilování a grilovaná zelenina je stále populárnější. Na zahradě nám dorůstají další a další cukety, vyzkoušejme i je tentokrát na grilu.
Grilovat můžeme téměř každou zeleninu, jak popisuje náš článek. Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny na gril patří cuketa - její úprava na grilu je totiž velmi jednoduchá a přitom chuť báječná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak cuketu připravit
Grilujeme mladé cukety, které není potřeba loupat, krájíme je raději na podélné plátky o síle asi 1,5 cm, protože kolečka někdy propadávají roštem. Hodně malé cuketky stačí rozpůlit.
Jakou marinádu na cuketu
Cuketu není potřeba dlouze marinovat ani nechávat vypotit. Stačí plátky potřít olejem s kořením nebo marinádou a hned grilovat z každé strany 2-3 minuty. Cuketa by neměla změknout úplně. Olej v marinádě je důležitý, aby se cuketa nepřilepila k roštu nebo podložce.
Solíme ji raději až po sejmutí z grilu, aby cuketa nepouštěla vodu a nebyla spíš uvařená. Lze koupit grilovací koření bez soli, které je pro tuto úpravu vhodnější. K cuketě se nejvíce hodí česnek a bylinky (např. tymián, bazalka, libeček, oregano).
Při přebytku grilované zeleniny ji můžeme naložit do směsi oleje, česneku, petrželky a vinného nebo balzamikového octa. Vznikne báječná chuťovka na druhý den.
Komentáře