Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilované papriky jsou výtečnou letní pochoutkou. Poradíme, jak jsou nejchutnější a jak se dají dále využít
Zdroj: Pixabay, angela0716

Papriky jsou výbornou plodovou zeleninou, která se skvěle hodí ke grilování, a to na různé způsoby. Grilovat ji můžeme v celku, rozpůlenou i rozkrájenou na menší části, samotnou nebo častěji jako součást různých směsí. O výbornou chuť se postará nejen zvolené koření, ale i chutný dresink, kterým papriku doplníme při podávání.

Ke grilování použijte papriky různých odrůd. Atraktivní je směs odlišných barev, ale hlavně červené papriky (kapie) jsou velmi chutné a jejich barva lákavá. Ke grilování se hodí dokonce i chilli papričky. Oceníte je, pokud máte rádi pikantní jídla.

  • K upečení na grilu papriky potřebují cca 12–15 minut.
  • Při grilování se na nich vytvoří tmavé puchýřky, je to běžné, ale pokud chcete, můžete z paprik odstranit po grilování slupku. V tom případě je po ugrilování dejte na 1–2 minuty do mikrotenového sáčku, nechte krátce zapařit a pak oloupejte.
  • K ochucení paprik (zvláště kapií) bohatě postačí sůl a pár kapek olivového oleje. Můžete přidat pepř. S koupenou grilovací směsí koření určitě neuděláte chybu. 
  • Papriky při podávání dozdobte čerstvými lístky bazalky, chutným dresinkem nebo oblíbeným sýrem (např. balkánským nebo mozzarellou).

Plněné papriky na grilu

Papriky si o naplnění a opečení na grilu vyloženě říkají. Není nic jednoduššího než je zbavit vnitřku a naplnit podle vlastních představ. A nemusíte vymýšlet nic složitého. Doporučujeme vyzkoušet např. "Tištínské" grilované papriky:

  • Stačí vám na ně tato trojice - papriky, trojúhelníčky taveného sýru a plátky šunky. Na jednu papriku (nejlépe krásně vybarvenou kapii) potřebujete 1 plátek šunky a 1 trojúhelníček sýru. 
  • Do plátku šunky zabalte trojúhelníček taveného sýru, vsuňte do papriky zbavené semínek a dejte na gril. Takto je to jednoduché.

Grilované papriky na různé způsoby

Grilované papriky lze podávat v kombinaci s dalšími grilovanými jídly, především se zeleninou nebo masem. Jsou skvělé do špízů, společně s jinými surovinami. Mohou být chutnou součástí výborných salátů. A jednoduchou chuťovkou, která vás nadchne, jsou papriky na řecký způsob:

  • Potřebujete k tomu červené papriky (sladké nepálivé kapie), které ponecháte v celku.
  • Po umytí je osušte, propíchejte vidličkou a potřete olivovým olejem.
  • Dejte na gril a nechte na nich vytvořit tmavé pruhy, přitom papriky změknou.
  • Na talíři je pokrájejte na proužky, pokapejte olivovým olejem a balsamicovým octem.
  • Nechte zchladnout a podávejte.  

Využití grilovaných paprik

Vůbec nevadí, když vám nějaké grilované papriky zůstanou nespotřebované. Dají se totiž využít i dalšími způsoby, tato chuťovka se v kuchyni určitě neztratí. Přidejte papriky např. do pomazánek nebo z nich umixujte pesto podle našeho receptáře. 

Naše video vám názorně předvede, jak papriky grilovat. Doplňte je i další zeleninou např. cibulí a cuketou. Papriky pro grilování rozkrojte podélně napůl. K ochucení stačí olivový olej, sůl, pepř, případně další koření.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky