Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Angrešty jsou báječné drobné ovoce, jehož pěstování zvládnou snadno začátečníci. Na zahrádku se hodí keřová i stromková forma angreštu, ale pěstování stromků je příjemnější. V předjaří angrešty prostříháme a začátkem jara je přihnojíme.

Pro dobrou úrodu je potřeba pěstovat osvědčené a spolehlivé odrůdy, které netrpí chorobami. Vysazujeme je především na podzim, tehdy se velmi dobře ujímají. Daří se jim ve výživné půdě na osluněném stanovišti. Vhodný není stín, přemokřenost a přílišné sucho. Březen až duben jsou ideální měsíce na přihnojení angreštů.

Jak připravit angrešt na přihnojení

Správná výživa je důležitou podmínkou dobré úrody. Okolí angreštů jemně nakypříme - jsme opatrní, abychom nepoškodili kořeny a výživa k nim mohla snadno pronikat. Odstraníme plevelné rostliny, které by stromky nebo keře o výživu zbytečně obíraly. 

Čím na jaře přihnojit angrešty

Není potřeba vymýšlet nic složitého.

  • Ke každému keři dáme trochu kompostu.
  • Přidat můžeme granulky NPK nebo Cereritu, které se nejlépe rozpouští při deštivém počasí. NPK obsahuje draslík, fosfor a dusík, tři důležité minerály, které rostliny na jaře potřebují. Cererit má ještě další minerály navíc.
  • Výborným hnojivem je naředěný hnojivý výluh ze slepičího trusu.
  • Podívejte se také, jak připravit hnojivou zálivku z kopřiv.
  • Populární a užitečné jsou různé bylinné výluhy a zákvasy.

Po přihnojení okolí angreštů zalijeme, aby se výživa brzy začala dostávat ke kořenům. Ideální je provést přihnojení před deštivým počasím.

Stromkové angrešty je potřeba dobře zajistit před zlomením a případné výhony od kořenů průběžně odstraňujeme, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala. Plody angreštu začnou brzy narůstat a v průběhu července postupně dozrávají ke sklizni. Nejlepší jsou čerstvé, ale výborně se hodí také na výrobu báječných marmelád nebo  pečeného čaje. S postupem poradí následující videorecept:

 

Komentáře

Další tipy a triky