Jak hnojit angrešt na jaře? Správná péče zajistí bohatou a kvalitní úrodu
Angrešty jsou báječné drobné ovoce, jehož pěstování zvládnou snadno začátečníci. Na zahrádku se hodí keřová i stromková forma angreštu, ale pěstování stromků je příjemnější. V předjaří angrešty prostříháme a začátkem jara je přihnojíme.
Pro dobrou úrodu je potřeba pěstovat osvědčené a spolehlivé odrůdy, které netrpí chorobami. Vysazujeme je především na podzim, tehdy se velmi dobře ujímají. Daří se jim ve výživné půdě na osluněném stanovišti. Vhodný není stín, přemokřenost a přílišné sucho. Březen až duben jsou ideální měsíce na přihnojení angreštů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit angrešt na přihnojení
Správná výživa je důležitou podmínkou dobré úrody. Okolí angreštů jemně nakypříme - jsme opatrní, abychom nepoškodili kořeny a výživa k nim mohla snadno pronikat. Odstraníme plevelné rostliny, které by stromky nebo keře o výživu zbytečně obíraly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím na jaře přihnojit angrešty
Není potřeba vymýšlet nic složitého.
- Ke každému keři dáme trochu kompostu.
- Přidat můžeme granulky NPK nebo Cereritu, které se nejlépe rozpouští při deštivém počasí. NPK obsahuje draslík, fosfor a dusík, tři důležité minerály, které rostliny na jaře potřebují. Cererit má ještě další minerály navíc.
- Výborným hnojivem je naředěný hnojivý výluh ze slepičího trusu.
- Podívejte se také, jak připravit hnojivou zálivku z kopřiv.
- Populární a užitečné jsou různé bylinné výluhy a zákvasy.
Po přihnojení okolí angreštů zalijeme, aby se výživa brzy začala dostávat ke kořenům. Ideální je provést přihnojení před deštivým počasím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Stromkové angrešty je potřeba dobře zajistit před zlomením a případné výhony od kořenů průběžně odstraňujeme, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala. Plody angreštu začnou brzy narůstat a v průběhu července postupně dozrávají ke sklizni. Nejlepší jsou čerstvé, ale výborně se hodí také na výrobu báječných marmelád nebo pečeného čaje. S postupem poradí následující videorecept:
Komentáře