Jak husté má být těsto na halušky? Správná hustota je základem úspěchu
Halušky jsou slovenskou specialitou a patří k receptům, které jsou levné, rychlé a výborné - proto si na nich můžeme během chvilky pochutnat i doma. Halušky lze servírovat jako přílohu nebo samostatný hlavní chod.
Halušky připravujeme nejčastěji z brambor, vajíčka, mouky a soli, nicméně chutnou variantou jsou také halušky bez brambor. Servírujeme je nasladko, ale i naslano - jako přílohu k pečenému masu nebo špenátu, ale i jako hlavní chod se zelím, slaninou či brynzou. Aby se nám halušky povedly, je třeba připravit správně husté těsto, které protlačujeme přes haluškovač do vroucí osolené vody nebo halušky tvarujeme jinými způsoby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak husté má být těsto na halušky
Hustota těsta výrazně ovlivní výslednou chuť i tvar halušek. Příliš husté těsto se bude špatně protlačovat a halušky budou chuťově tuhé. Naopak řídké těsto haluškovačem proteče a halušky se snadno rozvaří. Jaká je tedy ideální hustota?
- Těsto na halušky by mělo mít takzvaně polohustou konzistenci.
- Konzistence těsta připomíná řidší bramborovou kaši, je soudržné a mírně lepivé.
- Halušky dáváme ihned vařit a nenecháváme těsto stát, protože stáním řídne.
- Pokud si nejsme jisti, doporučujeme nejdříve uvařit pár halušek na zkoušku a podle konzistence hustotu haluškového těsta upravit přidáním mouky.
Správnou hustotu těsta a také přípravu halušek můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu. Halušky smícháme s kysaným zelím a dokřupava smaženou slaninou. Dobrou chuť.
Komentáře