Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli něco zůstane navždy národním pokladem, budou to křupavé řízky. Málo kdo odolá masu obalenému v chutném trojobalu, usmaženému v něm dozlatova. K tomu postačí správná příloha a dokonalý oběd je na stole.

Smažené řízky jsou pro každého Čecha oblíbeným pokrmem, často je připravujeme i k slavnostní příležitosti. Obalovat můžeme jak maso, tak i zeleninu či ryby. Na obalování řízků není nic složitého, přesto bychom měli dodržovat určitý postup.

Jak obalovat řízky

Poradíme snadný postup obalování řízků, abyste dosáhli dokonalého výsledku:
  1. Ochucení masa: Podle druhu masa na řízky nejprve plátky naklepejte a osolte z obou stran. Neosolený řízek po usmažení již nedochutíte, proto je tento krok podstatný.
  2. Obalení v mouce: Mouka má za úkol do sebe natáhnout přebytečnou vodu z masa. Na trojobal vybírejte mouku hladkou či polohrubou, která na řízku lépe drží.
  3. Obalení ve vajíčku: Vajíčka pečlivě rozšlehejte a nezapomeňte na špetku soli. Vejce není potřeba nastavovat další tekutinou.
  4. Obalení ve strouhance: Nejideálnější strouhankou je ta čerstvě namletá z 2–3 dny starého pečiva. Pokud použijete starou strouhanku, která je příliš suchá, nasaje do sebe moc vlhkosti z vajec, ale také větší množství oleje.

Tip: Při smažení neobracejte řízky zapíchnutím na vidličku, maso pustí šťávu a řízky se tak zbytečně vysušují.

Když si nebudete vědět rady, co připravit k nedělnímu obědu, řízky budou vždy správná volba. Jejich příprava je snadná a od rodiny zaručeně sklidíte pochvalu.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli