Jak jíst a zpracovat kumquat? Drobné plody citrusu podobného pomeranči se neloupou
Kumquat je jedním z nejmenších citrusů vůbec. Využijete ho k přípravě tepelně upravených pokrmů, ale také studených ovocných salátů, případně si na něm můžete pochutnat jen tak samostatně. Zavítejte do tajů exotiky.
Jistě jste už někdy viděli maličkaté, oranžové plody, vypadající jako mini verze pomerančů oválného tvaru. Ano, přesně to je kumquat, známý také jako nagami. Jeho chuť dokáže zvýraznit mnoho pokrmů, vyberete si některý z nich?
Mohlo by vás zajímat
Jak správně jíst kumquat
Tyto maličké citrusy se mohou naprosto bez obav jíst celé. Stačí je pořádně omýt, případně odstranit stopku a můžete se zakousnout. Zralý kumquat má oranžovou nebo žlutooranžovou barvu - semena se ale nejí. Dužina má specifickou kombinaci hořké a kyselé chuti, zatímco kůra je jemně sladká. Ne každý mu tak přijde na chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do jakých pokrmů zpracovat kumquat
Ačkoliv se to nemusí zdát, kumquat lze zpracovat opravdu do mnoha pokrmů nejen sladké i slané, ale i studené a teplé kuchyně. Přesvědčte se sami:
- S kumquatem můžete začít nový den - skvěle se hodí nakrájený na kolečka do kaší a jogurtů, pochutnat si však můžete také na smoothie s tímto citrusem.
- Naprosto úžasně doplní kuřecí maso - grilované, pečené, ale také to restované. Přidejte ho ke konci tepelné úpravy k masu nebo ho použijte až při servírování.
- Moučníky a dorty, zmrzlinové poháry či dezerty lze kumquatem lákavě ozdobit.
- Rádi objevujete nové chutě a jejich kombinace? Pak zkuste kumquat pokrájený na poloviny nebo čtvrtiny přidat k pečenému masu asi 30 minut před dopečením.
- Velmi chutný pokrm vznikne při spojení kumquatu a pstruha připraveného na grilu, případně v troubě.
- K sehnání je také marmeláda z kumquatu a dalších citrusů (vhodná nejen na palačinky), ale také například kumquat sušený či kandovaný.
- Trocha exotiky na vás dýchne, pokud kumquatem doplníte další druhy ovoce na přípravu čokoládového fondue nebo různorodého ovocného salátu.
- Víte, že z kumquatu se v Řecku vyrábí také likér? Připravuje se z celých plodů, vodky, cukru, skořice a hřebíčku.
Ať už se rozhodnete kumquat zpracovat jakkoliv, dodáte pokrmu na exotickém nádechu. Připravte si pečeného lososa s bramborami podle videa a místo citrónu použijte kumquat - docílíte tak velmi zajímavého spojení výrazných chutí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře