Jak jíst uzeného lososa? Chutná samostatně, využijete ho ale i v teplé kuchyni
Losos je jednou z nejvíce kupovaných ryb u nás. Chlazené filety této růžové ryby se nejčastěji tepelně upravují pečením nebo opékáním na pánvi. Kvalitní rybu je možné konzumovat i syrovou. Lahůdkou je pak losos uzený.
Uzený losos je typický svou jemnou kouřovou příchutí a lehce slanou chutí. V obchodech je k dostání ve formě tenkých plátků, případně je možné koupit i uzené celé filety, které se krásně rozplývají na jazyku - lososa si však můžete i vyudit sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí uzený losos
Uzeného lososa můžete jednoduše konzumovat jen tak samotného třeba s kouskem pečiva. Je však možné ho přidat do mnoha dalších pokrmů:
- Z uzeného lososa připravíte lahodnou pomazánku - do ní lze rybu buď pokrájet na menší kousky, nebo celou pomazánku rozmixovat do jemného krému.
- Pokud milujete sushi, ale máte strach z konzumace syrových ryb, uzený losos je skvělou volbou. Stejně tak můžete syrový masový tatarák vyměnit za tatarák z uzeného lososa.
- Plátkem uzeného lososa ozdobíte chlebíček či jednohubku - ať už tu klasickou z rohlíku, nebo třeba jednohubku okurkovou. Barevně však rozzáří i studenou mísu.
- Místo klasických jednohubek pak můžete na příští rodinné oslavě překvapit jednohubkami z tortill s uzeným lososem nebo lososa zamotat do slaných palačinek.
- Uzený losos má své místo i v teplé kuchyni. Skvěle se hodí například do těstovin, rizota nebo bramborových noků.
- Najemno nasekaný uzený losos smíchaný spolu s pokrájenou mozzarellou báječně chutná jako náplň do domácích raviol.
- Plátkem lososa můžete ozdobit krémovou polévku, díky čemuž ji hned pozvednete na vyšší gastronomickou úroveň.
- Nakonec je možné lososa zapéct do kuřecí rolády, do slaného koláče (tzv. quiche) nebo třeba spolu s jinou rybou.
Chuť uzeného lososa bude skvěle doplňovat zakysaná smetana, pomazánkové máslo, vařené vejce, řeřicha, pórek a mladá cibulka. Pomazánka z těchto ingrediencí bude nejlépe chutnat na celozrnné bagetce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře