Kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru s úspěchem využijeme jako mlsání nebo do moučníků
Kandovaná kůra z citronů nebo pomerančů je lahůdkou i doplňkem mnohých moučníků. Kupovaná může být dochucená a přibarvená chemicky. Domácí výrobou si zajistíme nezávadnost. Doporučujeme použít chemicky neošetřené plody.
Jak kandovat kůru z citronů nebo pomerančů
Využijme toho, že v zimě mají citrusy svoji nejlepší sezonu. Připravit kandovanou kůru není složité a zvládne to každý. Zužitkujeme tím velmi dobře část ovoce, kterou bychom jinak vyhodili. Kromě pomerančů a citronů můžeme vyzkoušet i jiné citrusy, třeba mandarinky.
- Ovoce dobře vydrhneme kartáčkem, můžeme použít speciální mycí prostředek na ovoce a zeleninu (lze koupit na e-shopech).
- Kůru oloupeme.
- Povaříme v čisté vodě 10 minut, vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Místo vaření můžeme kůru 3 dny máčet a denně měnit vodu.
- Pak kůru nakrájíme na kousky, jaké potřebujeme. Někdo v této fázi odstraňuje bílou hořkou část, ale není to nezbytné.
- Kůru vaříme v cukerném roztoku. Na kůru z jednoho plodu potřebujeme 100 ml vody a 100 g cukru krupice nebo krystal. Část cukru můžeme nahradit medem.
- V roztoku kůru povaříme asi 30 minut, dokud se voda téměř neodpaří.
- Pak kousky kůry rozložíme na plátěný ubrousek a necháme oschnout. Dosušíme na pečicím papíru. Kůra musí zůstat vláčná.
- Usušenou kůru můžeme na závěr obalit v jemném krupicovém cukru nebo namáčet v čokoládě.
- Uchováváme v suchu.
Kam použít kandovanou kůru
Kandovanou kůru s úspěchem využijeme jako zdravější mlsání, a také v moučnících nebo cukroví. Různé florentýnky a marokánky se bez ní neobejdou. Vynikající je v různých bábovkách a podobných moučnících. Jednou z možností je biskupský chlebíček jako v následujícím videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Mini štóly jako cukroví: Z tvarohového těsta jsou neuvěřitelně vláčné a vydatně posypané cukrem se rozplývají na jazyku
Tvarohový mazanec bez kynutí je krásně vláčný a voní rumem a citronem. Příprava je snadná a zvládne ji každý
Komentáře