Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru s úspěchem využijeme jako mlsání nebo do moučníků
Zdroj: Toprecepty.cz

Kandovaná kůra z citronů nebo pomerančů je lahůdkou i doplňkem mnohých moučníků. Kupovaná může být dochucená a přibarvená chemicky. Domácí výrobou si zajistíme nezávadnost. Doporučujeme použít chemicky neošetřené plody.

Jak kandovat kůru z citronů nebo pomerančů

Využijme toho, že v zimě mají citrusy svoji nejlepší sezonu. Připravit kandovanou kůru není složité a zvládne to každý. Zužitkujeme tím velmi dobře část ovoce, kterou bychom jinak vyhodili. Kromě pomerančů a citronů můžeme vyzkoušet i jiné citrusy, třeba mandarinky.
  1. Ovoce dobře vydrhneme kartáčkem, můžeme použít speciální mycí prostředek na ovoce a zeleninu (lze koupit na e-shopech).
  2. Kůru oloupeme.
  3. Povaříme v čisté vodě 10 minut, vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Místo vaření můžeme kůru 3 dny máčet a denně měnit vodu.
  4. Pak kůru nakrájíme na kousky, jaké potřebujeme. Někdo v této fázi odstraňuje bílou hořkou část, ale není to nezbytné.
  5. Kůru vaříme v cukerném roztoku. Na kůru z jednoho plodu potřebujeme 100 ml vody a 100 g cukru krupice nebo krystal. Část cukru můžeme nahradit medem.
  6. V roztoku kůru povaříme asi 30 minut, dokud se voda téměř neodpaří.
  7. Pak kousky kůry rozložíme na plátěný ubrousek a necháme oschnout. Dosušíme na pečicím papíru. Kůra musí zůstat vláčná.
  8. Usušenou kůru můžeme na závěr obalit v jemném krupicovém cukru nebo namáčet v čokoládě.
  9. Uchováváme v suchu.

Kam použít kandovanou kůru

Kandovanou kůru s úspěchem využijeme jako zdravější mlsání, a také v moučnících nebo cukroví. Různé florentýnky a marokánky se bez ní neobejdou. Vynikající je v různých bábovkách a podobných moučnících. Jednou z možností je biskupský chlebíček jako v následujícím videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky