Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Citron je v kuchyni užitečným pomocníkem a zužitkovat se dá prakticky celý. Přesto se nám občas stane, že koupíme výhodně několik citronů, ale všechny nestihneme spotřebovat a začnou nám vysychat nebo dokonce plesnivět. Úspora pak přijde nazmar.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak získat a uchovat citronovou šťávu
Citronová šťáva má v kuchyni velmi dobré a zároveň všestranné využití. Hodí se nejen k dochucování a okyselování mnoha pokrmů, sladkých i slaných, ale je skvělá i do lahodných nápojů, ať už letních osvěžujících nebo zimních zahřívacích.
- Šťávu z citronů získáme buď pomocí jednoduchého odšťavňovače nebo jen vymačkáním rozpůleného citronu rukou. Odšťavňovače jsou efektivnější, pomohou nám získat maximum šťávy.
- Oloupané citrony se dají rozmixovat i včetně dužniny, v tom případě ale nejprve pečlivě odstraníme všechna semena.
- Čerstvá šťáva se dá skladovat až tři dny v ledničce v uzavřené nádobce. Odebíráme podle potřeby, ale čím dříve ji spotřebujeme, tím lépe.
- Přebytek citronové šťávy nalijeme do plastových kostkovačů na led a zmrazíme. Po zamražení kostky z kostkovačů jednoduše vyklepneme a uložíme do sáčků - tímto způsobem zaberou v mrazničce jen málo místa. Kostky odebíráme podle potřeby.
Kůru, kterou nevyužijeme pro dochucování, snadno usušíme u radiátoru. Již během sušení příjemně provoní náš domov. Po usušení ji přidáváme do vonných směsí, lze ji vkládat do vonných sáčků. Příště zase pomocí malých vykrajovátek z kůry vykrajujeme ozdobné tvary, které najdou uplatnění při výrobě vánočních dekorací.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Jak uchovat lístky máty, aby byly jako čerstvé. Jsou skvělé do osvěžujících nápojů pro horké dny
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Komentáře