Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakmile jednou domácí nudle ochutnáte, již nikdy nebudete chtít jiné. Chutnají totiž daleko lépe než ty kupované. Příprava je jednoduchá a jediné, co může dát pořádně zabrat, je krájení, ale s trochou cviku i to bude hračka.

Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta radost nad hromádkou domácích nudlí, která vznikla z jednoho vajíčka, trošky mouky a vody je obrovská. Nejvíce úsilí dá krájení nudlí, to je však jen o cviku, a jakmile se vám správný "grif" dostane do ruky, půjde to hladce a bez trápení. Takto si můžeme nudle připravit do zásoby a mít v dóze vždy k dispozici. 

Jak krájet domácí nudle

Krájení domácích nudlí zvládneme i bez zvláštního strojku na nudle. Zároveň si sami zvolíme oblíbenou tloušťku nudlí nebo jejich tvar. A jak na to? 

  1. Hotové těsto na nudle rozdělíme na stejně velké bochánky
  2. Bochánky přikryjeme, aby neokoraly a necháme asi 15–30 minut odpočinout, čímž se aktivuje v těstě potřebný lepek. 
  3. Každý bochánek rozválíme na plát o síle 1 mm
  4. Opatrně jednotlivé pláty přesuneme na čistou utěrku a necháme těsto proschnout (asi 30 minut). Nudle se díky tomu nebudou při krájení na sebe lepit. 
  5. Poté pláty nakrájíme na pruhy a naskládáme přesně na sebe. Šíře plátů určuje délku výsledných nudlí. 
  6. Ostrým nožem krájíme nudle v požadované šířce. Necháme v tenké vrstvě proschnout

Dobře proschlé nudle skladujeme v papírovém sáčku nebo skleněné dóze. Domácí nudle vydrží i několik měsíců

Komentáře

Další tipy a triky