Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakrájet maso na motýlka je kuchařský terminus technicus. Jednoduchý postup nám umožní získat pěkné plátky masa. Poradíme, jak na to.

Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme na řízky nebo různé minutky.

Jak maso nakrájet na motýlky

Postup krájení není složitý a vyplatí se ho umět:

  • Potřebujeme ostrý nůž. Maso na plátky (kromě drůbežího) krájíme přes vlákno (tzn. kolmo k vláknům, která probíhají masem).
  • Takto připravíme např. hovězí svíci nebo roštěnou, vepřovou panenku nebo pečeni.
  • Nakrojíme maso v síle asi 1,5 cm jako na plátek, ale nedokrojíme, necháme asi 1,5 cm od podložky neuříznutý.
  • Dalším řezem nového plátku maso dokrojíme.
  • Vznikne dvojitý kus s řezem uprostřed, který rozložíme do tvaru motýlích křídel.
  • Při naklepávání vznikne dostatečně velký plátek masa.

Jak krájet kuřecí maso

Kuřecí maso z prsou krájíme tak, že na maso položíme dlaň a vodorovně zhruba v polovině ho prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení a šetrném naklepání dostaneme pěkný velký řízek.

A s pořádným plátkem masa si určitě poradíme. Dobrou inspirací nám může být náš bohatě zásobený receptář.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky