Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Nakrájet maso na motýlka je kuchařský terminus technicus. Jednoduchý postup nám umožní získat pěkné plátky masa. Poradíme, jak na to.
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme na řízky nebo různé minutky.
Jak maso nakrájet na motýlky
Postup krájení není složitý a vyplatí se ho umět:
- Potřebujeme ostrý nůž. Maso na plátky (kromě drůbežího) krájíme přes vlákno (tzn. kolmo k vláknům, která probíhají masem).
- Takto připravíme např. hovězí svíci nebo roštěnou, vepřovou panenku nebo pečeni.
- Nakrojíme maso v síle asi 1,5 cm jako na plátek, ale nedokrojíme, necháme asi 1,5 cm od podložky neuříznutý.
- Dalším řezem nového plátku maso dokrojíme.
- Vznikne dvojitý kus s řezem uprostřed, který rozložíme do tvaru motýlích křídel.
- Při naklepávání vznikne dostatečně velký plátek masa.
Jak krájet kuřecí maso
Kuřecí maso z prsou krájíme tak, že na maso položíme dlaň a vodorovně zhruba v polovině ho prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení a šetrném naklepání dostaneme pěkný velký řízek.
A s pořádným plátkem masa si určitě poradíme. Dobrou inspirací nám může být náš bohatě zásobený receptář.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře