Jak krájet pórek několika způsoby? Zpracujte ho na kolečka, kostičky i nudličky
Pórek je oblíbený příbuzný cibule a často po něm saháme pro jeho jemnější chuť. Je velmi chutný v syrovém stavu v pomazánkách či nasypaný na chlebu, i tepelně upravený například v polévkách. Poradíme, jak krájet pórek.
Pórek je velmi cenná a chutná zelenina, která se hodí do mnoha pokrmů. Pórek používáme podobně jako cibuli, skvěle dochutí pomazánky i saláty a jeho svěží barva ozdobí pokrmy. Pórek si můžeme poměrně snadno vypěstovat na zahradě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krájet pórek
Každý pórek se skládá ze světlé a tmavé části, světlá se báječně hodí do základu pod maso nebo do čínské směsi, tmavá je naopak skvělá na hustý krém pro svěží barvu polévky. Pórek můžeme krájet několika způsoby, v závislosti na typu pokrmu, který zrovna připravujeme:
- Na nudličky: Světlou část pórku můžeme krájet na tenké nudličky typu julienne, ukrojíme menší část pórku a vezmeme z ní vrchní listy, které přeložíme na prkénko na plocho a krájíme ostrým nožem na tenké nudličky.
- Na kostičky: Obě části pórku nakrájíme nejprve na tenčí nudličky, které poté překrájíme, abychom získali kostičky.
- Na kolečka: Nejjednodušší nakrájení obou částí pórku je "na kolečka", ta se nejvíce hodí na přípravu polévky.
Přebytky nakrájeného pórku snadno uskladníme i v mrazáku.
Jemně nakrájený pórek využíváme také v oblíbené pórkové pomazánce, která je velmi rychle hotová a hodí se na báječnou večeři či zdravou svačinku.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat pórek? Má rád výživnou půdu a dostatek vláhy, na teplotu není náročný
Krájení zeleniny stylem julienne přidá jídlům šmrnc i elegantní vzhled. Pomůže vám naše názorné video
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?
Komentáře