Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pórek je oblíbený příbuzný cibule a často po něm saháme pro jeho jemnější chuť. Je velmi chutný v syrovém stavu v pomazánkách či nasypaný na chlebu, i tepelně upravený například v polévkách. Poradíme, jak krájet pórek.

Pórek je velmi cenná a chutná zelenina, která se hodí do mnoha pokrmů. Pórek používáme podobně jako cibuli, skvěle dochutí pomazánky i saláty a jeho svěží barva ozdobí pokrmy. Pórek si můžeme poměrně snadno vypěstovat na zahradě.

Jak krájet pórek

Každý pórek se skládá ze světlé a tmavé části, světlá se báječně hodí do základu pod maso nebo do čínské směsi, tmavá je naopak skvělá na hustý krém pro svěží barvu polévky. Pórek můžeme krájet několika způsoby, v závislosti na typu pokrmu, který zrovna připravujeme:

  1. Na nudličky: Světlou část pórku můžeme krájet na tenké nudličky typu julienne, ukrojíme menší část pórku a vezmeme z ní vrchní listy, které přeložíme na prkénko na plocho a krájíme ostrým nožem na tenké nudličky.
  2. Na kostičky: Obě části pórku nakrájíme nejprve na tenčí nudličky, které poté překrájíme, abychom získali kostičky.
  3. Na kolečka: Nejjednodušší nakrájení obou částí pórku je "na kolečka", ta se nejvíce hodí na přípravu polévky.

Přebytky nakrájeného pórku snadno uskladníme i v mrazáku.

Jemně nakrájený pórek využíváme také v oblíbené pórkové pomazánce, která je velmi rychle hotová a  hodí se na báječnou večeři či zdravou svačinku. 

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky