Sváteční stůl si zaslouží být krásný. Nechte se inspirovat videonávodem
Během roku je mnoho příležitostí k tomu prostřít jídelní stůl slavnostně. Samozřejmost je to o Vánocích, ale potěšit oko můžete i o Velikonocích, když má někdo narozeniny či jmeniny nebo třeba na svatého Martina.
Téměř každá hospodyně vlastní sváteční servis a zdobné příbory. Aby nebyl svátečně vyzdobený stůl stále stejný, je možné ho ozvláštnit pomocí poskládaného ubrousku. Drobnosti jako jiný způsob skládání a pokaždé jiná barva ubrousku mohou vykouzlit tu pravou slavnostní atmosféru.
Jak zdobně poskládat ubrousky
Chce to jen trochu trpělivosti a zručnosti. Budete potřebovat klasické papírové ubrousky přehnuté do čtverce.
První způsob
- Ubrousek položte špičkou před sebe. Nejprve přehněte směrem nahoru vrchní vrstvu.
- Poté přehněte směrem nahoru druhou vrstvu a špičku vsuňte pod první přehnutou část ubrousku.
- Stejně postupujte i u třetí vrstvy.
- Ubrousek otočte a pravou i levou stranu přehněte k polovině.
- Znovu otočte a do vzniklých tří kapes vsuňte příbory.
Druhý způsob
- Papírový ubrousek položte špičkou před sebe. Nejprve přehněte směrem nahoru vrchní vrstvu.
- Poté přehněte směrem nahoru druhou vrstvu i třetí vrstvu.
- Ubrousek otočte a složte směrem ke středu dva protilehlé rohy.
- Znovu otočte a do vzniklé kapsy vsuňte příbory.
Uvidíte, jak se všem strávníkům při pohledu na stůl rozzáří oči.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Etiketa u svátečního stolu podle Ladislava Špačka: Důležité je servírování i oblečení. Alkohol nevadí, mobil ano, říká expert
Radek Kašpárek vzpomíná, jak narazil s moravským zelím: S babiččiným receptem mě poslali do háje, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře