Jak rozlouskat ořechové skořápky. Naučíme vás 8 triků
Ořechy louskáme proto, abychom z tvrdého obalu, jejich pevné skořápky, uvolnili samotný plod. K otevření skořápek vybereme vhodné nástroje podle toho, o jaký druh ořechu se jedná, buď křehké papíráky, polopapíráky nebo tvrdé kameňáky.
Louskání ořechů je práce pro celou rodinu na dlouhé večery. Je to příležitost se sejít, popovídat si a pozorovat hromádku sladkých oříšků, které se kupí na stole. Jak rozlousknout ořechové skořápky, aby ořech zůstal pokud možno neporušený?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozlousknout ořechy
Záleží na tvrdosti ořechů, nejtenčí jsou papíráky, nejtvrdší jsou kameňáky:
- Křehké ořechy (papíráky) se dají rozlousknout v ruce, stačí trochu zmáčknout.
- Do otvoru v širším konci strčíme nožík a otočíme - ořech v polovině praskne.
- Zatlačením dvou ořechů na sebe papírák praskne a skořápky se oddělí.
- Tvrdší ořechy namočíme na 5 minut do studené vody, skořápka změkne.
- Tvrdé ořechy přelijeme na 5 minut vařící vodou, po vychladnutí je snadno rozlouskneme.
- Ořechy vložíme do studené vody, krátce je převaříme a necháme zakryté vychladnout.
- Na tvrdé ořechy vezmeme kladívko a placatý kámen, pak klepneme do spoje.
- Na většinu ořechů stačí zakoupit louskáček.
Ořechy při rozbíjení kladívkem nebo paličkou přikryjeme dekou nebo tkaninou, která zabrání rozlétávání skořápek po místnosti. Vyloupané skořápky nevyhazujeme, můžeme je spálit v kamnech, ještě se s nimi ohřejeme. Nepoškozené půlky skořápek schováme na vánoce, kdy je s přilepenou svíčkou pouštíme po vodě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře