Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tofu je báječnou surovinou, která své uplatnění najde nejen ve vegetariánském jídelníčku. Výhodou je nízká cena, široké univerzální využití a v neposlední řadě také výživnost a skvělá chuť. Nicméně pokud se jedná o tofu natural, prospěje mu řádné ochucení nebo rovnou marinování.

Marinování je známé především při zpracování masa, ale i v případě tofu má důležité opodstatnění. V prodeji je buď tofu uzené, marinované, ochucené bylinkami a kořením nebo tofu natural. Právě tofu natural je bez dochucení chuťově nezajímavé, nevýrazné. Má to své výhody - ochutíme si je podle potřeby nasladko i naslano. A právě v tomto případě se výborně hodí umět domácí marinování.

V čem marinovat tofu

Marinování není vůbec složité - jde o to, aby tofu natural získalo co nejlepší a výraznou chuť. Připravíme si jednoduchý dresink, pro inspiraci se můžete podívat do následujícího receptu na marinované tofu. Osvědčenou součástí marinády podle uvedeného receptu je olivový olej, ocet balsamico, sójová omáčka, také trochu cukru, rozmačkaný česnek, bazalka, libeček, sůl a pepř. Nebojte se ale také experimentovat, řiďte se svou chutí a také účelem, pro který tofu chystáte. Pokud je např. v plánu grilování, přidejte grilovací koření.

Jak dlouho marinovat tofu

Před marinováním tofu můžete nakrájet na kostky, ale také pouze na plátky. Pokud budou kousky menší, bude probíhat marinování samozřejmě rychleji a naopak. Obecně ale platí, že bohatě postačí 2–6 hodin a tofu dostatečně "převezme" chuť ze svého okolí.

Jak použít marinované tofu

Marinované tofu lze používat přímo, jako chuťovku k zobání, nebo přidávat do salátu. Můžete je ale dále tepelně upravit. Namarinované plátky jsou výborné pečené v troubě, kostky lze připravit na pánvi. Takto připravené tofu můžete podávat s pečivem, bramborami, rýží, bulgurem, kuskusem nebo s jinou přílohou.

Budeme rádi, když nám do komentáře pod článek napíšete, co přidáváte k tofu při marinování a jakým způsobem nachází ve vaší kuchyni uplatnění.

A pokud máte tofu rádi, podívejte se ještě na výběr jídel, ve kterých hraje důležitou roli.

Komentáře

Další tipy a triky