Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Vysoká spotřeba soli našemu zdraví neprospívá, ale přestože jsme si toho vědomi, znamená pro nás "omezit solení" někdy těžký úkol. Pokud ale nějakou dobu vydržíme, naše chuť si zvykne a méně slaná jídla nám budou chutnat.
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme. Přirozená chuť zeleniny je sama o sobě velmi dobrá, a na ochucení různých jídel využijeme především aromatické bylinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak omezit příjem soli
Pokud chceme snížit příjem soli, pomoci mohou jednoduchá pravidla:
- Na dochucování používáme místo obyčejné soli bylinkovou sůl, můžeme si ji sami vyrobit.
- Pro výraznou chuť použijeme nejen bylinky a koření, ale i česnek, cibuli, zázvor, chilli papričky, křen, kopr či trochu citronové šťávy. Nebude pak potřeba tolik přisolovat.
- Dáváme přednost vaření ze základních potravin před používáním instantních polévek, polotovarů a konzerv, které již sůl obsahují, někdy dokonce ve značném množství.
- Vyhýbáme se velmi slaným potravinám - např. chipsy, solené oříšky, uzeniny, slané sýry, pečivo sypané solí.
- Raději nepoužíváme kupované směsi k dochucování jídel, které obsahují větší množství soli.
- Na jídelním stole nemáme volně k dispozici slánku se solí. Když sůl nebudeme mít po ruce, snáze se bez ní obejdeme.
Domácí vegeta pomůže snížit příjem soli
Místo kupovaných směsí si můžeme připravit dochucovací zeleninovou směs i doma. Může být nejen ze sušené zeleniny, ale i připravená do skleniček nebo mražená. Pokud obsahuje sůl, hotový pokrm přisolujeme jen velmi opatrně.
Komentáře