Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Zdroj: Pixabay, Marek

Vysoká spotřeba soli našemu zdraví neprospívá, ale přestože jsme si toho vědomi, znamená pro nás "omezit solení" někdy těžký úkol. Pokud ale nějakou dobu vydržíme, naše chuť si zvykne a méně slaná jídla nám budou chutnat.

Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme. Přirozená chuť zeleniny je sama o sobě velmi dobrá, a na ochucení různých jídel využijeme především aromatické bylinky.

Jak omezit příjem soli

Pokud chceme snížit příjem soli, pomoci mohou jednoduchá pravidla:

  • Na dochucování používáme místo obyčejné soli bylinkovou sůl, můžeme si ji sami vyrobit.
  • Pro výraznou chuť použijeme nejen bylinky a koření, ale i česnek, cibuli, zázvor, chilli papričky, křen, kopr či trochu citronové šťávy. Nebude pak potřeba tolik přisolovat.
  • Dáváme přednost vaření ze základních potravin před používáním instantních polévek, polotovarů a konzerv, které již sůl obsahují, někdy dokonce ve značném množství. 
  • Vyhýbáme se velmi slaným potravinám - např. chipsy, solené oříšky, uzeniny, slané sýry, pečivo sypané solí.
  • Raději nepoužíváme kupované směsi k dochucování jídel, které obsahují větší množství soli. 
  • Na jídelním stole nemáme volně k dispozici slánku se solí. Když sůl nebudeme mít po ruce, snáze se bez ní obejdeme.

Domácí vegeta pomůže snížit příjem soli

Místo kupovaných směsí si můžeme připravit dochucovací zeleninovou směs i doma. Může být nejen ze sušené zeleniny, ale i připravená do skleniček nebo mražená. Pokud obsahuje sůl, hotový pokrm přisolujeme jen velmi opatrně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky