Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření je nedílnou a důležitou součástí našich jídel, ta totiž teprve po dochucení získají tu správnou a typickou chuť a vůni. Bez vhodně zvoleného koření bychom si často ani nepochutnali, jídla by nám připadala mdlá a nezajímavá. Jakoby jim něco chybělo.

Jako koření se obvykle používají usušené části rostlin, nicméně během letní sezóny častěji využijeme i čerstvé bylinky z vlastní zahrady, které naše jídla příjemně dochutí. Koření, které si běžně kupujeme, pochází buď z tuzemských nebo zahraničních zdrojů. Některé druhy koření stačí při dochucování jídel jen rozemnout mezi prsty (majoránka), jiné se prodává buď mleté nebo v celku - v tom případě z něho budeme mít větší užitek, když ho nějakým způsobem sami nadrtíme nebo nameleme.

Jak koření mlít nebo drtit

Koření, které čerstvě namelete nebo jemně podrtíte, bude předávat svou vůni a chuť připravovaným jídlům daleko intenzivněji. Z tohoto důvodu zbytečně nemelte koření do zásoby. Víte, jak si s kořením poradit?

  1. Koření můžete drtit v hmoždíři. Je to jistě efektní postup, ke kterému nepotřebujete elektriku. Hmoždíř je nádoba opatřená tloukem a slouží k drcení malého množství koření těsně před použitím. Hmoždíř může být vyrobený z různých materiálů a možná ještě nějaký najdete doma po babičce.
  2. Oblíbené jsou mlýnky na koření, které jsou pěkným a užitečným doplňkem při stolování. Některé jsou mechanické, jiné potřebují ke svému chodu baterie, ale můžete si koupit i dobíjecí mlýnek (na USB-C kabel, Eta). U mlýnků lze snadno regulovat hrubost mletí a dochucovat si jídla přímo na talíři nebo ještě při vaření. Tyto mlýnky, i když se nazývají "mlýnek na pepř" snadno zvládnou i jiné koření než pepř. 
  3. Velmi užitečnými pomocníky jsou elektrické kávomlýnky s tříštivými noži (např. Bosch). Zvládají často nejen kávu, ale také koření a různá semínka (např. sezam, len, mák). Delší doba mletí znamená větší jemnost. Pokud si takového pomocníka pořídíte, mletí už pro vás bude hračka. Tímto způsobem můžete rychle pomlet i větší množství koření, ale zvažte, jestli to je opravdu žádoucí.
Pepř se dá velmi snadno drtit v mlýnku na koření a používá se do celé řady oblíbených jídel. Podle našeho videoreceptu si můžete připravit kuřecí prsa s omáčkou - pepř má i v tomto receptu své místo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky