Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moření masa je způsob úpravy, při kterém se snažíme odstranit z masa výrazné aroma dané druhem zvířete. To bývá u určitých starších samců běžné a s věkem se stupňuje. Nejčastěji se jedná zvěřinu, ale také o kozly nebo berany.

Za všechno mohou hormony, které samci produkují. Čím jsou starší, tím je jejich aroma výraznější. Maso z těchto jedinců můžeme bez problémů konzumovat, ale komu jeho aroma vadí, použije mořidla, do kterých maso naloží. Mořidla částečně aroma z masa vytáhnou a překryjí vůni jiným výrazným kořením, které obsahují.

Jak mořit maso

Délku moření přizpůsobíme druhu masa i tomu, jak moc je aromatické. Zvěřinu můžeme mořit delší dobu.

  • Jednou skupinou jsou kyselá mořidla, ve kterých hraje hlavni roli ocet nebo bílé víno. S octem to však nepřeháníme, aby maso nemělo příliš ostrou chuť.
  • Další možností je naložení masa do mléka, kefíru nebo třeba jogurtu.
  • V některých případech stačí jen obalit maso v nakrájené cibuli či drcených kuličkách jalovce. Jalovec je vhodnější na zvěřinu a takto obalené maso může odpočívat v lednici 2–4 dny.
  • Do základu přidáváme takové druhy koření, které se k danému typu masa hodí. Často také česnek, nové koření, tymián a další.

Některé maso je lepší tímto způsobem ošetřit, jinak nám nebude příliš chutnat. Pokud si s ním však dáme tu práci, výsledkem bude delikátní a lahodný oběd, na kterém si skutečně pochutnáme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky