Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mrazit houby. Jednoduchý postup uložení hub zvládneme během chvilky a v zimě pak budeme mít další možnosti, co vařit
Zdroj: Pixabay

Mražení je jednoduchým způsobem ukládání hub, ale má svá pravidla. Stejně jako ostatní uložené potraviny, včetně zeleniny a ovoce, je spotřebujeme nejpozději do jednoho roku.

Mražené houby budeme mít vždy po ruce - jídel, do kterých jsou vhodné, je mnoho. Používáme je jako čerstvé. Jsou výborné do polévek, omáček, k zapékání i na smaženici. Velmi dobře se hodí pod maso a do slaných závinů nebo koláčů.

Jak mrazit houby

Houby, které jsme si donesli  z lesa, zpracujeme vždy co nejdříve, aby si ponechaly kvalitu a nezačaly se kazit. 

  1. Odstraníme z nich všechny nečistoty a rychle je opláchneme ve studené vodě. 
  2. Nakrájíme je na velikost, která nám bude vyhovovat při konzumaci.
  3. V hrnci uvedeme do varu vodu, nemusí jí být mnoho, a houby do ní vkládáme po menším množství (mnoho hub naráz by zpomalilo vaření).
  4. Houby vaříme asi 5 minut. Této úpravě se říká blanšírování a je důležitá, protože zastaví případné procesy, které by vedly ke kažení hub.
  5. Potom houby vyjmeme a na sítu nebo cedníku propláchneme studenou vodou, aby se co nejdříve ochladily.
  6. Ve stejné vodě vaříme další dávku hub. Pokud nám už voda připadá příliš tmavá, vyměníme ji.
  7. Uvařené houby necháme okapat.
  8. Vložíme je do mikrotenového sáčku - porce dáváme takové, abychom je spotřebovali na jedno použití, můžeme přidat údaj s datem uložení a názvem druhu hub.
  9. Máme-li v mrazničce dostatek místa, můžeme houby před zmražením rozložit na tác a nechat zamrazit, teprve potom je sesypeme do sáčků. Snadno pak budeme odebírat i malé množství hub.
  10. Pokud dostatek místa nemáme, ale přesto potřebujeme mít houby oddělené, poradíme si také -  do sáčků jich nedáváme mnoho, mrazíme je pěkně "rozložené" a po krátkém zamražení je vyjmeme z mrazničky, rukama pomačkáme (aby se jednotlivé houby oddělily) a znovu uložíme.

Houby tepelně upravujeme vždy ihned po vyjmutí z mrazničky, zásadně je před tepelnou úpravou nerozmrazujeme a už vůbec jednou rozmražené znovu nemrazíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky