Jak mrazit houby. Jednoduchý postup uložení hub zvládneme během chvilky a v zimě pak budeme mít další možnosti, co vařit
Mražení je jednoduchým způsobem ukládání hub, ale má svá pravidla. Stejně jako ostatní uložené potraviny, včetně zeleniny a ovoce, je spotřebujeme nejpozději do jednoho roku.
Mražené houby budeme mít vždy po ruce - jídel, do kterých jsou vhodné, je mnoho. Používáme je jako čerstvé. Jsou výborné do polévek, omáček, k zapékání i na smaženici. Velmi dobře se hodí pod maso a do slaných závinů nebo koláčů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit houby
Houby, které jsme si donesli z lesa, zpracujeme vždy co nejdříve, aby si ponechaly kvalitu a nezačaly se kazit.
- Odstraníme z nich všechny nečistoty a rychle je opláchneme ve studené vodě.
- Nakrájíme je na velikost, která nám bude vyhovovat při konzumaci.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, nemusí jí být mnoho, a houby do ní vkládáme po menším množství (mnoho hub naráz by zpomalilo vaření).
- Houby vaříme asi 5 minut. Této úpravě se říká blanšírování a je důležitá, protože zastaví případné procesy, které by vedly ke kažení hub.
- Potom houby vyjmeme a na sítu nebo cedníku propláchneme studenou vodou, aby se co nejdříve ochladily.
- Ve stejné vodě vaříme další dávku hub. Pokud nám už voda připadá příliš tmavá, vyměníme ji.
- Uvařené houby necháme okapat.
- Vložíme je do mikrotenového sáčku - porce dáváme takové, abychom je spotřebovali na jedno použití, můžeme přidat údaj s datem uložení a názvem druhu hub.
- Máme-li v mrazničce dostatek místa, můžeme houby před zmražením rozložit na tác a nechat zamrazit, teprve potom je sesypeme do sáčků. Snadno pak budeme odebírat i malé množství hub.
- Pokud dostatek místa nemáme, ale přesto potřebujeme mít houby oddělené, poradíme si také - do sáčků jich nedáváme mnoho, mrazíme je pěkně "rozložené" a po krátkém zamražení je vyjmeme z mrazničky, rukama pomačkáme (aby se jednotlivé houby oddělily) a znovu uložíme.
Houby tepelně upravujeme vždy ihned po vyjmutí z mrazničky, zásadně je před tepelnou úpravou nerozmrazujeme a už vůbec jednou rozmražené znovu nemrazíme.
Komentáře