Jak mrazit libeček. Jak postupovat, abychom měli aromatické natě vždy po ruce
Libeček je rostlinou časného jara, tehdy jsou mladé a svěží natě nejchutnější. Pro běžné kuchyňské použití čerstvé listy sklízíme od jara až do podzimu, ale na zimu, kdy sklízet již nemůžeme, se vyplatí připravit zásobu jiným způsobem - třeba mražením.
Mražení libečku je snadným a pohodlným způsobem, jak si uložit zásobu aromatických listů na zimu. Libečku potřebujeme jen málo, protože jeho chuť je silná a výrazná. Několik sáčků libečku nám bude bohatě stačit. Libeček mrazíme na jaře, dokud jsou natě nejchutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit libeček
Postup je velmi snadný a nejspíš ho většina z nás používá i při mražení jiných zeleninových natí.
- Čerstvě sklizené listy umyjeme pod tekoucí vodou. Dobře to jde sprchováním v misce s otvory.
- Pak listy osušíme - buď je necháme volně okapat v děrované misce nebo je vysušíme na utěrce.
- Poté je nakrájíme nadrobno - buď na prkýnku nožem nebo pomocí vhodného sekáčku. Při krájení nožem budou kousky úhlednější. Tuhé stonky nepoužíváme.
- Nakrájený libeček rovnáme do sáčků, které plníme jen méně a "rozprostřeme" v mrazničce.
- Po zmražení ještě sáčky "pomačkáme" - tím se oddělí jednotlivé kousky od sebe a půjde snadno odebírat menší množství.
- Sáčky doporučujeme popsat, jinak nepoznáte, co v nich je uložené.
- Tip: Nasekané listy libečku můžeme také mrazit po malých dávkách zabalených v alobalu nebo uložených v tvořítkách na led.
Libeček je především polévkovou bylinkou. Podle následujícího videoreceptu připravíte výbornou polévku našich babiček, ve které má i libeček své místo.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak snadno mrazit naťovou zeleninu a které druhy natí se nejvíce hodí připravit do zásoby
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře