Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mrazit rybíz a další drobné ovoce? Záleží na sklizeném množství a velikosti naší mrazničky
Zdroj: Pixabay, 11082974

Rybíz patří k nejpěstovanějším druhům drobného ovoce, které nám v průběhu července dozrává na zahradách. Jeho pěstování je nenáročné, péči o něj zvládne každý začátečník. Sklizené plody jsou cennou surovinou do kuchyně. Pokud rybízu sklidíme dostatek, snadno ho zmrazíme pro pozdější využití.

Zmražený rybíz využijeme do moučníků, chutná skoro jako čerstvý. K mražení se hodí především červený a černý rybíz. Bílý, kterého se pěstuje méně, najde dobré uplatnění v různých marmeládách. Mražený rybíz (po rozmražení) je skvělý např. s jogurtem a tvarohem. Když nám vyhovuje mírně nakyslá chuť, určitě pro něj najdeme různé možnosti uplatnění.

Jak mrazit rybíz a jiné drobné ovoce

Omytý rybíz necháme okapat a co nejdříve zmrazíme. Při následujícím postupu jednoduše a rychle zmrazíme i větší množství ovoce. V tom případě je lepší sklizeň rozdělit do více dnů, aby se při jednorázovém mražení mraznička příliš nezahřála.

  1. Do mikrotenových sáčků dáváme pouze množství, které později naráz spotřebujeme.
  2. Ze sáčků vytlačíme přebytečný vzduch a uzavřeme je. Můžeme použít gumičku, kterou umístíme dále od ovoce, abychom ho mohli při mražení rozložit.
  3. Sáčky pokládáme do mrazničky naležato, ovoce v nich pěkně rozložíme, aby se nezmrazilo do jedné velké a neforemné "hroudy"
  4. Pokud mrazíme sáčků více a máme dostatečně velkou mrazničku, rovnáme je do různých míst, aby došlo k rychlému zmražení.
  5. Po krátkém zamražení sáčky opatrně promačkáme rukou, aby se jednotlivé kousky ovoce oddělily.
  6. Pak ovoce už zcela zmrazíme a sáčky úsporně seskládáme.
  7. Mrazíte jen malé množství ovoce? Můžete dát jednotlivé kousky na tác a po zmražení je sesypat do sáčku.

Stejným způsobem jako rybíz zmrazíme i další druhy drobného ovoce např. borůvky, jahody, moruše, ostružiny a maliny. Maliny z vlastní sklizně obvykle neumýváme - sklízíme je v čistém prostředí a kontrolujeme, aby byly zdravé. Oplachováním by se plody pomačkaly.

Podle následujícího video-receptu si můžete připravit rybízový sirup, i to je jedna z možností, jak využít bohatou úrodu hodnotného ovoce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky