Jak mrazit rybíz a další drobné ovoce? Záleží na sklizeném množství a velikosti naší mrazničky
Rybíz patří k nejpěstovanějším druhům drobného ovoce, které nám v průběhu července dozrává na zahradách. Jeho pěstování je nenáročné, péči o něj zvládne každý začátečník. Sklizené plody jsou cennou surovinou do kuchyně. Pokud rybízu sklidíme dostatek, snadno ho zmrazíme pro pozdější využití.
Zmražený rybíz využijeme do moučníků, chutná skoro jako čerstvý. K mražení se hodí především červený a černý rybíz. Bílý, kterého se pěstuje méně, najde dobré uplatnění v různých marmeládách. Mražený rybíz (po rozmražení) je skvělý např. s jogurtem a tvarohem. Když nám vyhovuje mírně nakyslá chuť, určitě pro něj najdeme různé možnosti uplatnění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit rybíz a jiné drobné ovoce
Omytý rybíz necháme okapat a co nejdříve zmrazíme. Při následujícím postupu jednoduše a rychle zmrazíme i větší množství ovoce. V tom případě je lepší sklizeň rozdělit do více dnů, aby se při jednorázovém mražení mraznička příliš nezahřála.
- Do mikrotenových sáčků dáváme pouze množství, které později naráz spotřebujeme.
- Ze sáčků vytlačíme přebytečný vzduch a uzavřeme je. Můžeme použít gumičku, kterou umístíme dále od ovoce, abychom ho mohli při mražení rozložit.
- Sáčky pokládáme do mrazničky naležato, ovoce v nich pěkně rozložíme, aby se nezmrazilo do jedné velké a neforemné "hroudy".
- Pokud mrazíme sáčků více a máme dostatečně velkou mrazničku, rovnáme je do různých míst, aby došlo k rychlému zmražení.
- Po krátkém zamražení sáčky opatrně promačkáme rukou, aby se jednotlivé kousky ovoce oddělily.
- Pak ovoce už zcela zmrazíme a sáčky úsporně seskládáme.
- Mrazíte jen malé množství ovoce? Můžete dát jednotlivé kousky na tác a po zmražení je sesypat do sáčku.
Stejným způsobem jako rybíz zmrazíme i další druhy drobného ovoce např. borůvky, jahody, moruše, ostružiny a maliny. Maliny z vlastní sklizně obvykle neumýváme - sklízíme je v čistém prostředí a kontrolujeme, aby byly zdravé. Oplachováním by se plody pomačkaly.
Podle následujícího video-receptu si můžete připravit rybízový sirup, i to je jedna z možností, jak využít bohatou úrodu hodnotného ovoce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sklízet rybíz? Vyberte si jeden ze dvou způsobů sklizně nejpěstovanějšího drobného ovoce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře