Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky jsou oblíbeným ovocem z našich zahrad. Pokud se urodí, tak je sklízíme po koších. Pak vyvstává otázka, jak je nejlépe zpracovat a co dobrého z nich udělat. Nejoblíbenějším produktem jsou povidla, ale švestky můžeme také sušit, zavařovat a mrazit.

Mražení je snadnou a oblíbenou metodou konzervace ovoce i zeleniny. Uplatní se také při ukládání švestek - když oblíbené ovoce zmrazíme, využijeme je na pečení výborných švestkových koláčů, do knedlíků i na skvělé a lahodné crumble

Jak mrazit švestky

Na mražení švestek si připravte pevné mikrotenové sáčky a gumičky nebo jiné uzávěry.

  • Švestky nejprve dobře umyjte v chladné vodě a nechte okapat. Jsou některé plody místy příliš změklé? Nejspíš je v nich červ.
  • Umyté švestky rozpůlte a vypeckujte. Červivé nebo jinak nekvalitní plody vyhoďte na kompost.
  • Zdravé švestky narovnejte do mikrotenových sáčků, zbavte je přebytečného vzduchu, sáčky uzavřete gumičkou a uložte do mrazničky. Pro lepší přehled je můžete označit datem uložení.
  • Tip: Když rozpůlené švestky nejprve rozložíte na tác a necháte takto zmrazit, plody se vzájemně nespojí, zůstanou oddělené a jejich použití bude snadnější. Po zmražení je nasypte do sáčků a uložte.
  • Pevné a zdravé švestky lze mrazit i s peckoubudou se hodit především do knedlíků. Nevýhodou je, že celé švestky zaberou v mrazničce zbytečně moc místa.

Podle následujícího receptu si můžete upéct výbornou švestkovou buchtu. Hodí se do ní čerstvé nebo mražené švestky.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky