Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Zdroj: Pixabay - bluebirdprovisions

Vývar z vařeného masa můžeme uchovat pro pozdější spotřebu v lednici, můžeme ho zamrazit nebo zavařit. Základem je odstranit tuk a vývar zredukovat do husté šťávy s výraznou chutí. Jde o domácí masový bujón bez chemie a konzervačních látek.

Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky přidávat? Zkuste si vývar uložit a použít ho všude tam, kde potřebujete masovou šťávu. Je několik možností, jak vývar uskladnit do zásoby a my vám poradíme, jaké to jsou.

Jak uchovat vývar

Základem je dobrý čirý vývar, který je potřeba zredukovat, aby byl silný.

  • Rychlé zchlazení - hrnec s horkým vývarem vložíme do kastrolu se studenou vodou a mícháme. Vodu můžeme několikrát vyměnit, aby byla stále studená. Pokud máme výrobník ledu, můžeme hrnec postavit přímo na led. Vývar vydrží v lednici až 5 dní.
  • Zamrazení vývaru - z polévky odstraníme tuk pomocí papírového ubrousku, který potáhneme po povrchu polévky. Zredukovanou tekutinu po vychladnutí nalijeme do krabiček s víčkem a vložíme do mrazničky. Pokud použijeme výrobník na led, nasypeme kostky vývaru do sáčku a necháme v mrazničce, kde vydrží až půl roku.
  • Zavaření do sklenic - hustý masový vývar nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Sklenici otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Vývar můžeme také zavařit, a to po jednu hodinu při teplotě 85 °C. Vydrží v lednici i několik týdnů.
Receptů na dobré vývary je hodně - můžete se podívat na některé z nich. Masox není třeba používat, pokud si vyrobíte svůj vlastní domácí bujón, po kterém v případě potřeby můžete kdykoliv sáhnout. 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky