Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytník je považovaný za zázrak Sibiře. Víte o jeho léčivých účincích a způsobech využití celé rostliny? Vyzkoušejte olej, sirup nebo džem
Zdroj: pixabay

Rakytník je jedna z nejzdravějších rostlin s možností všestranného využití v kuchyni. Pokud jste ještě neměli možnost ho ochutnat, poradíme vám několik tipů, jak jej připravit a zužitkovat listy i plody.

Rakytník je trnitá léčivá bylina, u které si nejvíce ceníme jejích chutných plodů, které se sklízí během podzimu. Je důležité je sklidit včas, protože obsahují spoustu vitamínu C, jehož množství u přezrálých plodů klesá. Právě tento vitamín je tolik potřebný ke správnému fungování imunitního systému. Plody konzumujeme čerstvé, nebo je můžeme zpracovat a uchovat tak na zimu. 

Jak uchovat celé plody na zimu

  • V případě, že máme velkou úrodu rakytníkových plodů a neplánujeme je hned zakonzervovat, nejjednodušším způsobem je jejich zamražení. Odstraníme listy a rozdělíme si je do mikrotenových sáčků, ve kterých vydrží i půl roku se zachováním všech cenných látek. 
  • Další možností je za pomocí sušičky plody usušit. Sušíme na 40 °C a skladujeme je pak v uzavíratelné nádobě

Jak rakytník chutně zpracovat

Rakytník lze zužitkovat celý. Využijeme nejen plody, ale i kůru a listy, které jsou též plné vitamínů. 

  1. Rakytníkový čaj: Je výborný při nachlazení, rýmě a kašli. Připravíme jej z listů, které přelijeme vroucí vodou a následně 10 minut v hrnku vylouhujeme. 
  2. Rakytníkový džem: Plody nabízejí hned několik možností, jak je chutně zpracovat a využívat během zimy jako vitamínovou bombu. Plody rozvaříme s cukrem, propasírujeme a plníme do sklenic. 
  3. Rakytníkový sirup: Velmi chutné zpracování plodů. Abychom zachovali co nejvíce vitamínů, můžeme sirup připravit metodou zastudena. Při nachlazení jej užíváme na lžičku i 3x denně, nebo ředíme s vodou a s čajem. 
  4. Rakytníkový elixír: První pomoc při nachlazení a rýmě. Z čerstvých i mražených plodů, které podrtíme a smícháme s vodou, vyrobíme přímo lektvar proti nemocem
  5. Rakytníkový olej: Ze slupek a semínek, která nám zůstanou po výrobě džemů a sirupů, můžeme vyrobit olej, který se skvěle hodí do salátů a dalších pokrmů. 
Rakytník boduje i v teplé kuchyni. Skvěle se hodí ke zvěřině a krůtímu masu. Přidáváme ho ke konci vaření. Vyzkoušejte plody rakytníku přidat do našeho receptu na krůtí maso s pomerančem. Pozvedne jídlo o cenné vitamíny. 

Nevahájte se s námi podělit o svůj oblíbený recept s rakytníkem. Dobrou chuť. 

 

 

Komentáře

janatka: Tak to je skvělé, rakytník představuje úžasnou hodnotu ......

Tak sirup připravený na zimu, suším co zbylo z pasírování a olej hotov.:-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky