Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké těsto, které po rozválení krájíme na dílky, smažíme v horkém tuku a smažené obalíme v cukru nebo jen pocukrujeme - to jsou boží milosti. Patří k svátečním lidovým moučníkům. Jsou tak jednoduché, že je zvládne téměř každý.

Toto křehké těsto se připravuje bez cukru nebo jen s jeho minimálním množstvím, proto se v něm na závěr obaluje.  Do těsta se přidává bílé víno nebo rum, aby při smažení unikající alkohol zvedl těsto a bránil nasáknutí pečiva tukem. Během smažení alkohol vyprchá.

Jak na boží milosti

Jednoduché těsto zvládne každý. Receptů je více, vybírejte ty bez droždí, správné milosti jsou nekynuté. Jeden z nich počítá s 300 g hladké mouky, 3 žloutky, 3–4 lžícemi bílého vína (nebo 2 lžícemi rumu) a zakysanou smetanou podle potřeby.

  • Smíchejte mouku, žloutky, víno a přidejte tolik smetany, aby vzniklo hladké tužší těsto.
  • Zabalte je do fólie a nechte v chladnu alespoň hodinu odpočinout.
  • Pak rozvalujte na fólii, aby se do těsta nedostala zbytečně mouka.
  • Vykrajujte různé obdélníky nebo čtverce, větší tvary 1–2x prořízněte, aby se na pánvi nenafukovaly. Hravé povahy mohou tvořit různé mašličky nebo květiny.
  • Smažte ve vysoké vrstvě tuku z obou stran dočervena. Přebytečný tuk odsajte papírovou utěrkou.
  • Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru, můžete ho ochutit vanilkou nebo (doporučujeme) skořicí. Kdo se vyhýbá nadbytečnému cukru, milosti jen pocukruje.
  • Nejchutnější jsou milosti čerstvé, podávané hned po zchladnutí.

Začátečníky k realizaci jistě přesvědčí i náš videorecept na boží milosti s pořadovým číslem III.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky