Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Jedním z druhů lineckého pečiva je i pečivo tvarované sáčkem se zdobičkou, po upečení slepované džemem a polomáčené v čokoládě. Známá prvorepubliková kuchařka paní Sandtnerová mu říkala čajové, podávalo se v domácnostech k odpolednímu čaji.
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem, pistolí na těsto nebo strojkem. Se základním postupem vás seznámíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit stříkané čajové pečivo
Máme pro vás několik osvědčených rad a tipů. Postupujeme takto:
- Tukem do tohoto cukroví by mělo být máslo nebo kvalitní tuk na pečení napůl s máslem. Výsledná chuť za to stojí. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
- Na jednu dávku podle“ Sandtnerky“ si připravíme 100 g změklého másla, 60 g moučkového cukru, na špičku nože mleté vanilky, 2 vejce, 2 vařené žloutky (nemusí být) a 195 g hladké mouky.
- Menší množství mouky můžeme nahradit škrobem (pro větší křehkost) nebo kakaem.
- Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme sítem protřené vařené žloutky, syrová vejce i vanilku a dobře zašleháme. Nakonec vmícháme prosátou mouku.
- Těsto hned vložíme do sáčku s hvězdičkovou zdobičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky, věnečky, tyčky, esíčka, rohlíčky i jiné tvary. Na spodek papíru si můžeme tvary předkreslit, abychom dodrželi stejnou velikost.
- Kdo si netroufá těsto stříkat, může využít dávkovací „pistoli“ na těsto.
- Pečeme při 170–180 °C do mírného zrůžovění. Pečivo ještě dojde na plechu.
- Vychladlé kousky slepujeme po dvou pikantní marmeládou a částečně máčíme v čokoládě.
Tip: Pokud dáme těsto ztuhnout do chladničky, můžeme ho tvarovat i tvořítkem na těsto, které koupíme ke strojku na maso.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Komentáře