Časté chyby při pečení perníku na plechu: Dodržte základní pravidla a perník bude jako od cukráře
Perník z litého těsta patří nejen do kuchyně našich babiček, ale i do moderního pečení. Jeho snadná příprava, jednoduché suroviny a ingredience, kterými ho můžeme dochutit, ho právem korunují na krále všech moučníků.
Víte, proč se vám perník na plechu vyboulil, praskl nebo je příliš nízký a tuhý? Jsou v těstě hrudky? Připálil se povrch buchty? Zkusíme vám nastínit, jaké chyby jste při přípravě a pečení perníku nejspíš udělali a zaručíme vám, že příště se povede na jedničku.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě perníku
Jsou to jen maličkosti, kterým se můžete lehce vyhnout.
- Suroviny nemají stejnou teplotu při přípravě těsta. Stačí je 1–2 hodiny před pečením vytáhnout z lednice nebo ze spíže.
- Při míchání těsta nikdy nepřidávejte vařící med - takový včelí med už nemá žádnou výživnou hodnotu a zapaří mouku, která těsto srazí.
- Pokud jsou v perníku tuhé hrudky, málo jste rozmíchali těsto. Příště si vezměte na pomoc stěrku nebo metlu, aby bylo těsto dokonale hladké.
- Nepřidávejte suroviny, jak vám přijdou pod ruku. Smíchejte suché ingredience a ve druhé misce tekuté. Hned po spojení obou musí plech do trouby.
- Příliš vysoká teplota způsobí, že těsto okamžitě vyběhne, protože vzniklá pára se snaží dostat ven. Vyzkoušejte péct na nižší teplotu (170 °C).
- Vyboulený povrch seřízněte, ale nevyhazujte! Z odkrojeného těsta můžete vyrobit perníkové kuličky.
- Nízká teplota v troubě je zase příčinou tuhé nízké placky. Těsto se ohřeje pouze na povrchu, ale uvnitř se nedopeče.
- Nenechte perník připálit. Pokud uvidíte, že dostává tmavší barvu, položte na jeho povrch kus alobalu nebo pečicího papíru.
- Pokud chcete perník vylepšit přidáním rozinek, ořechů nebo jablek, uberte trochu z množství mouky, aby nebyl moučník tvrdý.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na andělsky nadýchaný perník na plech: Božsky vláčnou a voňavou chuť zajistí marmeláda i správný kypřicí prášek
Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře