Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky jsou oblíbenou lahůdkou. Podle těchto receptů vám vydrží až do další sezony
Zdroj: Pixabay, Artur Pawlak

Kvašáky připravujeme často do větších kvasných nádob nebo do pětilitrových sklenic a postupně je odebíráme k jídlu. U celoročních kvašáků naložených v menších sklenicích oceníme dlouhou trvanlivost. Při jejich přípravě nešetříme solí.

Na celoroční kvašáky si připravíme okurky vhodné velikosti. Neměly by být příliš velké, aby se daly dobře rovnat do menších sklenic, ideální jsou sklenice o velikosti 0,7 l. Okurky umyjeme a naskládáme je do sklenic. Prokládáme je koprem a kousky křenu nebo česneku. Pak je zalijeme připraveným slaným nálevem a po vykvašení uložíme do chladna. 

Jak udělat trvanlivé kvašáky

Vyzkoušejte je podle receptu na "zavařené kvašáky" (viz recept výše). Nejsou sice tepelně upravené, ale výhodou je spolehlivá trvanlivost. Okurky nachystáme do sklenic o objemu 0,7 l, zalijeme nálevem a po vykvašení uložíme do chladna. Žádný ocet není potřeba.

  • Připravíme si slaný nálev na okurky a necháme ho zchladnout. Do nálevu potřebujeme 5 dkg soli na 1 l vody
  • Do čistých sklenic o objemu 0,7 l dáme kopr a kolečka křenu.
  • Okurky zalijeme chladným nálevem a dobře uzavřeme kvalitními víčky
  • Sklenice necháme asi dva týdny na teplém místě. Během té doby máme sklenice podložené plechem, tácem nebo alespoň igelitem, protože při kvašení vždy trochu vody odteče. Víčko se během kvašení nejprve vypoukne nahoru, po ukončení kvašení zase "vcucne" zpět do sklenice. 
  • Sklenice s vykvašenými okurkami uložíme na chladné místo. Vyznačují se dlouhou trvanlivostí. Výhodou jsou malé dávky okurek, sklenice po otevření vždy velmi rychle spotřebujeme. 

Jak připravit celoroční kvašáky

Máme pro vás ještě jeden oblíbený recept na kvašáky s dlouhou trvanlivostí, které jsou známé pod názvem "celoroční kvašáky". Postup jejich přípravy je také snadný.
  • Do čistých sklenic dáme na dno kopr a kolečka křenu. Můžeme přidat listy višně, černého rybízu a vinné révy, dále stroužek česneku.
  • Do sklenic naskládáme okurky, mohou být podélně rozkrojené na polovinu.
  • V hrnci uvedeme do varu vodu se solí. Na 1 l vody dáme 4 dkg soli.
  • Teplou slanou vodou přelijeme okurky ve sklenicích. Po chvilce ještě doplníme podle potřeby trochu slané vody, aby sklenice byly dostatečně zaplněné. 
  • Pak už sklenice uzavřeme kvalitními víčky a rovnou uložíme do chladna.
  • Přibližně za měsíc začneme okurky konzumovat, v té době jsou nejchutnější.
  • I okurky připravené tímto způsobem vydrží přes celou zimu.

Na závěr pro vás máme video, které vám předvede postup při výrobě klasických kvašáků:

 

Komentáře

Další tipy a triky