Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava křupavých krutonů z pečiva není nic složitého. Skvěle chutnají jenom tak opečené na pánvi či v troubě, větší šmrnc krutonům ale dodáte, pokud je něčím ochutíte. Zkuste si je udělat s česnekem podle našeho návodu.

Dokřupava opečené krutony jsou nedílným doplňkem horkých polévek, kdy si bez nich poctivou česnečku snad ani nedokážeme představit. Hravě oživí ale i různé zeleninové saláty. Jsou tak dobré, že si je s chutí můžete připravit i jako křupavé zobání večer k televizi

Jak na česnekové krutony

Na přípravu provoněných krutonů budete potřebovat pečivo, máslo a česnek.

  • Na krutony můžete použít jak čerstvé, tak i starší pečivo. Sáhnout můžete jak po rohlících, chlebu, a to i tom toustovém, bagetách, ale i houskách. Nemusíte mít strach použít ani pečivo celozrnné.
  • Pečivo nakrájejte nožem na malé kostičky nebo ho jednoduše natrhejte rukama na malé krutonky. Pokud vaříte i pro děti, vykrájejte z pečiva krutonky ve tvaru hvězdiček, srdíček či rybiček za pomoci malých vykrajovátek.
  • Krutony přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Nechte je tam tak dlouho, dokud nezískají zlatavou barvu.
  • Připravte si česnekové máslo. Kousek másla nechte rozpustit v hluboké pánvi, přidejte utřený česnek a krátce ho opečte. Podle chuti můžete máslo ještě ochutit kořením či bylinkami.
  • Přisypte do pánve opečené krutony a pořádně je zamíchejte, aby se všechny obalily česnekovým máslem. Krátce ještě opečte a servírujte.

Česnekové krutony můžete servírovat s hráškovou polévkou. Na másle orestujte cibuli, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přisypte mražený hrášek, provařte a polévku rozmixujte. Nakonec přilijte smetanu, dochuťte a servírujte s česnekovými krutony.

Komentáře

Další tipy a triky