K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla
Chlupaté knedlíky jsou českou oblíbenou přílohou k pečenému masu. O jejich oblibě svědčí řada lidových názvů.
Základní suroviny pro jejich přípravu jsou brambory, mouka a vejce. Brambory používáme v syrovém stavu. Někdy se do těsta přidávají i strouhané a předem vařené brambory. Mícháme je se syrovými v poměru 1:1. Mouka je nevhodnější pšeničná hladká. Dále do chlupatých knedlíků patří vejce a sůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit chlupaté knedlíky
Při přípravě chlupatých knedlíků se vyplatí dodržet tento postup:
- Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Co nejvíce je zbavíme tekutiny vymačkáním. Tekutinu však zachytíme do misky a škrob, který se na jejím dně usadí, použijeme do těsta.
- Vmícháme vejce, osolíme.
- Po částech vmícháme mouku tak, aby těsto drželo hezky pohromadě. Mouka postupně zahustí těsto.
- Pomocí dvou lžic z těsta tvoříme větší noky, které vhazujeme do vroucí vody. Na zkoušku uvaříme jeden, a když je v pořádku, teprve vaříme ostatní. Pokud mají tendenci se rozvařit, přidáme mouku, můžeme zkusit přidat i dětskou krupičku. Mnoho mouky ale způsobí, že knedlíky budou tuhé. V tom případě můžeme přidat ještě jeden nastrouhaný brambor nebo přilít zbytek tekutiny.
- Zamícháme a vaříme asi 10-15 minut podle velikosti knedlíků.
- Ihned po uvaření knedlíky promastíme, aby se neslepily.
Chlupaté knedlíky nejlépe chutnají k pečenému masu se zelím nebo špenátem. S postupem nám názorně poradí následující video:
Komentáře
6. 4. 2023 12:31