Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla
Zdroj: Toprecepty.cz

Chlupaté knedlíky jsou českou oblíbenou přílohou k pečenému masu. O jejich oblibě svědčí řada lidových názvů.

Základní suroviny pro jejich přípravu jsou brambory, mouka a vejce. Brambory používáme v syrovém stavu. Někdy se do těsta přidávají i strouhané a předem vařené brambory. Mícháme je se syrovými v poměru 1:1. Mouka je nevhodnější pšeničná hladká. Dále do chlupatých knedlíků patří vejce a sůl.

Jak uvařit chlupaté knedlíky

Při přípravě chlupatých knedlíků se vyplatí dodržet tento postup:

  1. Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Co nejvíce je zbavíme tekutiny vymačkáním. Tekutinu však zachytíme do misky a škrob, který se na jejím dně usadí, použijeme do těsta.
  2. Vmícháme vejce, osolíme.
  3. Po částech vmícháme mouku tak, aby těsto drželo hezky pohromadě. Mouka postupně zahustí těsto.
  4. Pomocí dvou lžic z těsta tvoříme větší noky, které vhazujeme do vroucí vody. Na zkoušku uvaříme jeden, a když je v pořádku, teprve vaříme ostatní. Pokud mají tendenci se rozvařit, přidáme mouku, můžeme zkusit přidat i dětskou krupičku. Mnoho mouky ale způsobí, že knedlíky budou tuhé. V tom případě můžeme přidat ještě jeden nastrouhaný brambor nebo přilít zbytek tekutiny.
  5. Zamícháme a vaříme asi 10-15 minut podle velikosti knedlíků.
  6. Ihned po uvaření knedlíky promastíme, aby se neslepily.

Chlupaté knedlíky nejlépe chutnají k pečenému masu se zelím nebo špenátem. S postupem nám názorně poradí následující video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky