Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Zdroj: Toprecepty.cz

Do některých polévek jako vhodnou vložku usmažíme kostičky ze staršího pečiva. Tyto "krutonky" skvěle doplňují různé krémové polévky a nerozlučně patří především do polévky hrachové i vánoční rybí. Poradíme, jak je snadno připravit.

Na krutonky s úspěchem využijeme starší pečivo jako např. chléb, toustový chléb, veka, žemle nebo rohlíky. Nejčastěji používáme asi 2 dny staré klasické žemle. Krutonky krájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pro zvlášť sváteční polévku můžeme z plátků pečiva vykrájet tvary formičkami (např. hvězdičky, rybičky).

Jak usmažit krutonky

S trpělivostí to snadno zvládne každý.

  1. Na pánvi rozpustíme máslo. Vhodnější je máslo přepuštěné, protože se nepřepaluje.
  2. Na pánev vhodíme nakrájené kostičky pečiva, ztlumíme plamen, a na velmi mírnou teplotu zvolna opékáme a mícháme.
  3. Kostičky musí být jen zlatavé. Pomalým smažením zpevní a vydrží v polévce dlouho křupavé.
  4. Větší množství krutonků můžeme připravit i na plechu v troubě při teplotě 150 °C.  Kostičky pečiva pokapeme rozpuštěným máslem, promícháme a rozložíme na plech.
  5. Občas je promícháme.
  6. Krutonky můžeme skladovat uzavřené v suchu a chladnu asi týden.

Krutonky podáváme v misce se lžící, aby si mohli stolovníci nabrat sami podle chuti těsně před jídlem. Jak připravit vánoční rybí polévku, popisuje náš další článek.

Následující video ukáže, jak připravit výbornou hráškovou polévku s krutonky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky