Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Do některých polévek jako vhodnou vložku usmažíme kostičky ze staršího pečiva. Tyto "krutonky" skvěle doplňují různé krémové polévky a nerozlučně patří především do polévky hrachové i vánoční rybí. Poradíme, jak je snadno připravit.
Na krutonky s úspěchem využijeme starší pečivo jako např. chléb, toustový chléb, veka, žemle nebo rohlíky. Nejčastěji používáme asi 2 dny staré klasické žemle. Krutonky krájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pro zvlášť sváteční polévku můžeme z plátků pečiva vykrájet tvary formičkami (např. hvězdičky, rybičky).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit krutonky
S trpělivostí to snadno zvládne každý.
- Na pánvi rozpustíme máslo. Vhodnější je máslo přepuštěné, protože se nepřepaluje.
- Na pánev vhodíme nakrájené kostičky pečiva, ztlumíme plamen, a na velmi mírnou teplotu zvolna opékáme a mícháme.
- Kostičky musí být jen zlatavé. Pomalým smažením zpevní a vydrží v polévce dlouho křupavé.
- Větší množství krutonků můžeme připravit i na plechu v troubě při teplotě 150 °C. Kostičky pečiva pokapeme rozpuštěným máslem, promícháme a rozložíme na plech.
- Občas je promícháme.
- Krutonky můžeme skladovat uzavřené v suchu a chladnu asi týden.
Krutonky podáváme v misce se lžící, aby si mohli stolovníci nabrat sami podle chuti těsně před jídlem. Jak připravit vánoční rybí polévku, popisuje náš další článek.
Následující video ukáže, jak připravit výbornou hráškovou polévku s krutonky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Jak na sametový mrkvový krém se zázvorem a hráškem? Sílu polévce dodá vývar, lehkou pikantnost závor a jemnost smetana
Komentáře