Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá vaječná omeleta může být i svátečním pokrmem. Naučíme vás ji připravit
Zdroj: Top recepty

Chutná omeleta nám příjemně nastartuje den a posilní nás před cestou do práce či do školy, můžeme si ji také zabalit na výlet. Je příkladem jídla, kdy jen z několika málo surovin vykouzlíme dokonalou dobrotu.

Co potřebujeme na omeletu

Na jednu omeletu nám budou stačit 3 vejce. Je to tak akorát, aby nás omeleta zasytila, ale nepřivodila pocit těžkosti. Kromě vajec potřebujeme lžíci másla (oleje) a sůl. To je nejnutnější základ. Důležitá je i pánev. Potřebujeme nepřilnavou, proto si připravíme litinovou, keramickou nebo teflonovou.

Jak usmažit omeletu

Usmažit omeletu je sice snadné, ale má to svá pravidla, která je nutné dodržet, aby výsledek byl dokonalý.
  1. Vejce rozklepneme do misky, osolíme a důkladně rozšleháme vidličkou. Můžeme okořenit podle chuti.
  2. Pánev rozehřejeme na střední teplotě. Vložíme máslo a necháme rozpustit.
  3. V okamžiku, kdy máslo začne pěnit, vlijeme k němu vejce.
  4. Rychle promícháme vejce s máslem a rozlijeme je po celém povrchu pánve.
  5. Občas opatrně uvolníme okraj omelety od pánve. Pomůže nám stěrka nebo obracečka.
  6. Občas pánví zatřeseme, aby se omeleta uvolnila po celé ploše pánve.
  7. Jakmile je omeleta na spodku tuhá a navrchu ještě mokrá, začneme ji opatrně rolovat ke středu pánve a poté k protilehlému okraji.
  8. Posledním otočením zároveň omeletu sesuneme na talíř, srovnáme a ozdobíme. Můžeme podávat. Když si netroufneme omeletu rolovat, stačí ji jen přehnout na polovinu.
Jak omeletu ochutit, si můžete přečíst v dalším článku.

Čím doplnit omeletu

Omeletu podáváme s pečivem, a na talíři ji můžeme ozdobit krásně barevnou čerstvou zeleninou. Náš video-recept vás naučí připravit snídani tak trochu po anglicku. Jedná se o vejce s fazolemi a klobásou.

 

Další tipy a triky