Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pita chléb se peče krátce při vysoké teplotě. Tím se v něm utvoří dutina, do které se poté dává náplň. Mohou to být masové a zeleninové směsi, gyros, ale také pečené sýry. Nakrájený na kousky se pak pita chléb podává s různými pomazánkami.

Máte rádi kebab nebo jiné plněné pečivo? V tom případě je pita chléb pro vás jako dělaný. Chutná chlebová placka z kynutého těsta se využívá především k plnění, ale také jako příloha k nejrůznějším polévkám či jiným pokrmům. A jak ho připravit?

Jak na domácí pita chléb

Na tyto chlebové placky potřebujete 500 g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a 20 g čerstvého droždí.

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr spolu s droždím a nechte vzejít kvásek.
  2. Mouku smíchejte se solí, poté přilijte kvásek a olej. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte přikryté kynout asi 45 minut, do dvojnásobku.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 8 bochánků. Nijak ho nepřekládejte, jen opatrně odebírejte. Každý bochánek potřete olejem a nechte opětovně nakynout.
  4. Po vykynutí jednotlivé bochánky rozválejte na placku vysokou přibližně 5 mm.
  5. Plechy poprašte moukou a vložte je na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Poté na ně v rychlosti přesuňte placky, které pečte opravdu krátce - jakmile se nafouknou a mají zlatavou barvu, jsou hotové.
  6. Tip: Tyto chlebové placky nemusíte péct pouze v troubě, lze je také připravit nasucho na rozpálené pánvi po dobu 1–2 minut bez jejich obracení.

Jak máte tyto placky nejraději? Volíte nejrůznější směsi a náplně nebo si na nich nejraději pochutnáte spolu s hummusem či jinou pomazánkou? Dejte nám vědět do komentářů. Přípravou těchto oblíbených pita chlebů vás provede náš videorecept:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky