Líbí se vám dort s názvem Ptačí mléko a nevíte, jak na něj? Poradíme
Dort Ptačí mléko někomu připomíná bonbony Marshmallow, někomu zase známou polskou cukrovinku s tímto názvem. Vyšší vrstva bílků zpevněná želatinou dá vyniknout jemné a nadýchané struktuře náplně. Dort často najdete pod názvem Bird's Milk Cake.
Připravit dort Ptačí mléko vyžaduje zkušenosti se želatinou, ale jeho příprava není příliš náročná. Korpus je klasický piškot a na něm je krém politý čokoládovou polevou. Dobře vyšlehaný sníh z bílků je u krému základem úspěchu. Výhoda krému je, že je bez tuku a proto stojí za vyzkoušení. Jen připomeneme, že bílky jsou syrové, proto musí být z čerstvých vajec ze spolehlivého zdroje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na dort Ptačí mléko
S korpusem si jistě poradíte skvěle, tak jen připomeneme, že do klasické dortové formy připravíme piškot ze 3 vajec, který lépe vynikne, pokud bude s kakaem, ale není to podmínka. Zchladlý korpus vrátíme do dortové formy.
- 15 g plátkové želatiny namočíme do 3 dl vody, aby úplně změkla. Pak ji lehce vymačkáme a rozpustíme ve 2 lžících horké vody, nevaříme.
- Na krém potřebujeme 5 bílků pokojové teploty, které šleháme, dokud nezbělají, pak přidáme 300 g krupicového cukru, rozpuštěnou želatinu a velmi rychle došleháme do husté pěny. Pozor, krém se želatinou rychle tuhne. Krém lze ochutit např. citrusovou kůrou.
- Polovinu krému natřeme na korpus. Zbylý krém můžeme ještě obarvit práškovým kakaem nebo ovocným sirupem a natřít navrch. Pomocí lžíce lze vytvořit efektní mramorování promícháním se spodní vrstvou.
- Dort vychladíme, aby krém dobře ztuhl.
- Připravíme měkkou čokoládovou polevu, nalijeme na povrch a rozetřeme. Necháme ztuhnout. Pak teprve sejmeme formu z dortu.
Tento krém s úspěchem využijete i do řezů, můžete zkusit i čokoládové bonbóny podobné těm polským.
Přejeme, aby se vám dort podařil.
Komentáře