Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna dýní je oblíbeným obdobím roku. Z poměrně velkých plodů získáme snadno velké množství dužniny, které můžeme zpracovat na mnoho způsobů. Jedním z nich je marmeláda.

Oranžová barva dýňové dužniny je oku příjemná. Chuť mívá poměrně neutrální, proto se např. v zavařeninách dobře doplňuje s jiným ovocem nebo kořením. Rozvařená je kašovitá, většinou ji není potřeba zahušťovat, případně k zahuštění můžeme použít želírovací přípravek.

Jak na dýňovou marmeládu

Není nijak složitá, nejvíc práce dá očistit a nakrájet hlavní suroviny.

  • Dýni oloupejte (hokaido se loupat nemusí), rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky.
  • Jablka oloupejte a nakrájejte. 
  • Mírně podlijte vodou a rozvařte na kaši.
  • Podle chuti doslaďte, chuť osvěžte citrónovou nebo pomerančovou šťávou, dochuťte např. vanilkou, skořicí, zázvorem. 
  • Chcete-li, můžete rozmixovat.
  • Pokud jste nedali mnoho vody, nemusíte zahušťovat pektinem, v opačném případě povařte s ním a proveďte želírovací zkoušku.
  • Horké lijte do suchých předehřátých sklenic, uzavřete a otočte na víčko.
Při opravdu velké úrodě vyzkoušejte výborný dýňový kompot, jehož přípravou vás provede náš videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky