Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské éclairs z odpalovaného těsta s námi zvládnete jako nic
Zdroj: Free Photo, stockking

Zákusek pocházející z Francie má tvar tyčky pečené z odpalovaného těsta, plněné nejčastěji lehkým krémem a polité fondánovou polevou. Někdo jim říká banánky, protože jsou po upečení hezky hladké a tmavě žluté.

Jako každý dobrý recept nalezly i éclairs mnoho variací náplní a polev. Jediné, co zůstává, je odpalované těsto. Není složité a patří k častým výzvám amatérských cukrářů. Kdo zvládne odpalované těsto, otevře se mu mnoho možností jeho uplatnění v různých zákuscích, moučnících a řezech. Může péct mraky, věnečky, větrníky, profiterolky, smažit churros apod.

Jak upéct éclairs

Pokusíme se vám vysvětlit výrobu, abyste je zvládli hned napoprvé.

  • Na šablonu si předkreslíme čárky asi 12–15 cm dlouhé dál od sebe, protože tvary při pečení nabydou na objemu. Šablonou podložíme pečicí papír na plechu.
  • Těsto přendáme do zdobicího sáčku s hladkou nebo jemně zubatou širší koncovkou a na papír stříkáme tyčky podle vzoru.
  • Dbáme, aby oba konce byly dobře ukončené (neměly špičku).
  • Pečeme prudce v troubě vyhřáté na 220 °C, troubu nesmíme prvních 15 minut otvírat, jinak by těsto beznadějně kleslo. Před vložením plechu můžeme na dno trouby dát kastrůlek s horkou vodou. Pára pomůže lepšímu vyskočení těsta a zamezí praskání pečiva.
  • Po 15 minutách snížíme teplotu na 170 °C, můžeme vyjmout kastrůlek s vodou a dopečeme dalších 10-15 minut dočervena.
  • Správně upečené banánky jsou uvnitř suché.

Jak naplnit a ozdobit éclairs

Náplně a polevy bývají v režii každého cukráře. Dbáme, aby se k sobě náplň a poleva chuťově hodily.

  • Vychladlé pečivo plníme zvoleným krémem. Může to být šlehačka, pařížská šlehačka, ovocné nebo lehké máslové krémy apod. Oblíbený bývá také kávový krém nebo karamelová šlehačka.
  • Náplň vložíme do sáčku s tenčí špičatou koncovkou a od spodku banánky naplníme. Pravé éclairs se neprořezávají, plní se v celku.
  • Dáme vychladit.
  • Tradiční polevou bývá fondánová, můžeme ji obarvit nebo nechat bílou. Podobně ale poslouží i jiné polevy podle chuti, čokoládová, karamelová apod.
  • Polevu můžeme ještě za mokra ozdobit sekanými praženými oříšky, ovocným prachem nebo cukrářským zdobením.

Pokud éclairky zkusíte, přejeme, aby se vám práce dařila. Začátečníkům pomůže videorecept na přípravu odpalovaného těsta.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky