Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Zdroj: Toprecepty.cz

Vařené potahovací hmotě se někdy říká také varná. Má výhodu, že je poměrně levná, takže pokud jí potřebujete hodně, můžete na ni vsadit. Je také méně sladká a pokud ji ochutíte mandlovou potravinářskou trestí, bude dobře chutnat. Jen není vhodná pro bezlepkovou dietu.

Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a cukr. Můžeme ji také barvit jako každý marcipán. Provedeme vás její výrobou.

Jak na vařený marcipán

Začneme jako u odpalovaného těsta.
  1. Uvedeme k varu 150 ml vody a 70 g tuku (nejlépe másla).
  2. Naráz vsypeme 150 g hladké mouky a promícháme.
  3. Na mírném ohni mícháme vařečkou, až se těsto přestane lepit k hrnci i vařečce.
  4. Stáhneme ze zdroje tepla, zakryjeme proti osychání a necháme zchladnout.
  5. Do zchladlé hmoty přidáme 2–3 kapky mandlové tresti a postupně zapracujeme prosátý moučkový cukr. Může ho být potřeba až 500 g.

Hotovou hmotu lze barvit různými barvami. Vydrží několik týdnů dobře zabalená v mikrotenu v chladničce.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli