Jak uvařit jablečná povidla? Svěží povidla z letních jablek jsou lahodnou náplní do koláčů
Domácí povidla jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zužitkovat letní ovoce. Nejčastěji se připravují ze švestek, ale skvělou a zajímavou možností jsou také hrušky, moruše nebo právě letní jablka jako v našem článku.
Letní jablka během léta dozrávají ve velkém a vzhledem k tomu, že nejsou vhodná na dlouhodobé skladování, je třeba se začít zamýšlet, co s nimi. Možná jste dosud jablečná povidla neznali, avšak věříme, že po vyzkoušení si je zamilujete. Příprava je totiž velmi snadná a rychlá, s minimem cukru a výsledek opravdu skvělý. Povidla jsou lehce kyselkavá, což využijeme do oblíbených sladkých moučníků, koláčů, perníků, palačinek nebo do netradičních marinád na maso.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jablka
Na povidla se nejvíce hodí čerstvá letní jablka - u nás je nejoblíbenější odrůda s červenou slupkou nebo můžeme použít i se žlutozelenou. Jsou kyselkavé a povidlům dodají svěží chuť. Jablka oloupeme a nakrájíme, nebo nastrouháme. Můžeme je také protlačit kolečkem na bramborový salát, čímž si usnadníme práci s krájením.
Jak uvařit jablečná povidla
Na jablečná povidla budeme potřebovat pouze tři ingredience: jablka, ocet a cukr. Pro lahodnější chuť a vůni můžeme přidat podle chuti koření. K jablkům se nejvíce hodí skořice, hřebíček, mletý zázvor, badyán nebo také vanilková semínka a pomerančová šťáva.
Na jednu dávku jablečných povidel budeme potřebovat: 1 kg jablek, 250 g cukru krystal (nebo krupice), 50 ml jablečného octa, 125 ml vody.
- Připravená jablka podlijeme vodou a za občasného míchání jablka rozvaříme.
- Přidáme ocet a cukr, společně vaříme 30 minut do husté kaše.
- Povidla nalijeme do vyhřátých sklenic, očistíme hrdla, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 °C.
Jak na jablečná povidla bez zavařování
Jablečná povidla můžeme jednoduše připravit i bez zavařování a obav, že by se nám zkazily.
- První možností je nechat jablka odležet v chladu s cukrem a octem do druhého dne. Poté vaříme na mírném plameni až zesklovatí, naplníme do sklenic, otřeme hrdla, zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě.
- Druhou možností je pokrájená jablka rozvařit (v případě potřeby rozmixovat), přidat cukr, ocet a 30 minut povařit. Ihned nalijeme do vyhřátých skleniček, zakápneme rumem, očistíme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Na přípravu jablečných povidel se zavařováním i bez se můžete názorně podívat v našem video-návodu níže.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Letní jablka: Dozrávají uprostřed léta a jsou typická lahodnou nakyslou chutí a krátkou trvanlivostí
Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Komentáře