Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit jablečná povidla? Svěží povidla z letních jablek jsou lahodnou náplní do koláčů
Zdroj: Toprecepty-EvaCh

Domácí povidla jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zužitkovat letní ovoce. Nejčastěji se připravují ze švestek, ale skvělou a zajímavou možností jsou také hrušky, moruše nebo právě letní jablka jako v našem článku.

Letní jablka během léta dozrávají ve velkém a vzhledem k tomu, že nejsou vhodná na dlouhodobé skladování, je třeba se začít zamýšlet, co s nimi. Možná jste dosud jablečná povidla neznali, avšak věříme, že po vyzkoušení si je zamilujete. Příprava je totiž velmi snadná a rychlá, s minimem cukru a výsledek opravdu skvělý. Povidla jsou lehce kyselkavá, což využijeme do oblíbených sladkých moučníků, koláčů, perníků, palačinek nebo do netradičních marinád na maso. 

Jak připravit jablka

Na povidla se nejvíce hodí čerstvá letní jablka - u nás je nejoblíbenější odrůda s červenou slupkou nebo můžeme použít i se žlutozelenou. Jsou kyselkavé a povidlům dodají svěží chuť. Jablka oloupeme a nakrájíme, nebo nastrouháme. Můžeme je také protlačit kolečkem na bramborový salát, čímž si usnadníme práci s krájením. 

Jak uvařit jablečná povidla

Na jablečná povidla budeme potřebovat pouze tři ingredience: jablka, ocet a cukr. Pro lahodnější chuť a vůni můžeme přidat podle chuti koření. K jablkům se nejvíce hodí skořice, hřebíček, mletý zázvor, badyán nebo také vanilková semínka a pomerančová šťáva.

Na jednu dávku jablečných povidel  budeme potřebovat: 1 kg jablek, 250 g cukru krystal (nebo krupice), 50 ml jablečného octa, 125 ml vody. 

  1. Připravená jablka podlijeme vodou a za občasného míchání jablka rozvaříme
  2. Přidáme ocet a cukr, společně vaříme 30 minut do husté kaše. 
  3. Povidla nalijeme do vyhřátých sklenic, očistíme hrdla, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 °C

Jak na jablečná povidla bez zavařování

Jablečná povidla můžeme jednoduše připravit i bez zavařování a obav, že by se nám zkazily.

  • První možností je nechat jablka odležet v chladu s cukrem a octem do druhého dne. Poté vaříme na mírném plameni až zesklovatí, naplníme do sklenic, otřeme hrdla, zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě
  • Druhou možností je pokrájená jablka rozvařit (v případě potřeby rozmixovat), přidat cukr, ocet a 30 minut povařit. Ihned nalijeme do vyhřátých skleniček, zakápneme rumem, očistíme hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. 

Na přípravu jablečných povidel se zavařováním i bez se můžete názorně podívat v našem video-návodu níže.

Zkoušeli jste domácí jablečná povidla? Podělte se s námi o vaše tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Další tipy a triky