Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit jostu na novou sezónu? Na rozdíl od angreštů a rybízů je řez snazší
Zdroj: Pixabay, Michaela Wenzler

Jostu vyšlechtil německý šlechtitel Dr. R. Bauer, jedná se o křížence angreštu a černého rybízu. Josta je náročná na prostor, vyznačuje se mohutným vzrůstem a vyšší plodností. Plody připomínají velikostí angrešt a chutí černý rybíz. Víte, jak jostu stříhat?

Využití plodů josty je obdobné jako využití angreštu nebo černého rybízu, správnou chuť a sladkost získají až v plné zralosti. Hodí se k přímé konzumaci, můžeme je mrazit i dávat do moučníků. Jsou skvělé na přípravu sirupů a marmelád, lze je kombinovat s dalším ovocem, třeba i sladším a chuťově výraznějším. Josta je výtečná také do pečeného čaje. Máte zájem pěstovat jostu? Podívejte se, jak snadno získat nové sazenice josty:

Jak se starat o jostu na jaře

Josta je nenáročná, houževnatá a odolná rostlina, která se hodí do každé trochu větší zahrady. Daří se jí na slunečném stanovišti. Potřebuje především hodně prostoru. Pokud ji umístíme na stísněné stanoviště, čeká nás neustálé zkracování dlouhých výhonů a v takovém prostředí josta ani zdaleka nevyužije svůj potenciál.

  • Josta má ráda výživnou půdu, proto před výsadbou stanoviště dobře vyhnojíme a vždy na jaře ke kořenům rostliny přidáváme kompost a také Cererit nebo NPK. Kompost lze doplnit znovu na podzim.
  • V předjaří, stejně jako u rybízu nebo angreštu, provedeme jarní řez josty. Hned u země odstraníme všechny zahušťující větve, stejně tak suché, nemocné nebo nějak poškozené. Jde o to, aby se ke všem plodům dostalo slunce a při sklizni bylo ovoce dobře dostupné. 
  • Miroslav Ryšán v knize Začínáme zahrádkařit uvádí: " Další pozitivní vlastností josty je, že se nemusí plodné větve odstraňovat po třech až čtyřech letech jako u rybízu, ale můžete je ponechat sedm i osm let a teprve potom odstranit. Než tak učiníte, musíte si v předcházejícím roce připravit výhony jiné." 
Josta je báječná rostlina, která si místo na našich zahradách zaslouží, však také jejímu šlechtiteli trvalo bezmála 40 let, než ji vyšlechtil.

Pečený čaj je osvědčený způsob, jak zužitkovat přebytek plodů drobného ovoce ze zahrady. Z mraženého ovoce ho můžete připravit kdykoliv v průběhu roku, třeba i v předjaří, když potřebujete vyprázdnit mrazničku. Josta je do pečeného čaje výborná v kombinaci s dalším chuťově a barevně odlišným ovocem.

 

Komentáře

Další tipy a triky