Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
K velikonoční době patří tradiční pečivo jako jsou mazance a velikonoční věnce. Dobrou volbou je vláčné šlehačkové těsto, ze kterého můžeme upéct právě mazanec, věnec nebo i vánočku. Možná si toto pečivo tak oblíbíme, že ho budeme péct nejen na Velikonoce a Vánoce.
Příprava šlehačkového těsta
- Do mísy nasypeme suché suroviny - mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru - a vše vařečkou promísíme.
- Ohřejeme smetanu tak, aby byla vlahá, a poté do ní přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy přidáme ostatní suroviny: vejce, případně bílek, rozinky máčené v rumu, a rozehřáté, ale lehce zchladlé, máslo. A určitě nesmí chybět vzešlý kvásek.
- Ze všech surovin v míse vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Čas kynutí upravíme podle potřeby - v chladném prostředí těsto kyne pomaleji.
Pečení ze šlehačkového těsta
Z vykynutého těsta tvarujeme mazanec, věnec nebo třeba vánočku, které dáme do vymazané a vysypané formy nebo na plech. Náš výtvor necháme ještě 30 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a posypeme mandlemi. Pečeme přibližně 30 minut na 200 °C.
Názorný postup přípravy šlehačkového těsta a tvarování velikonočního věnce můžete zhlédnout v následujícím videu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
5 nejčastějších chyb při výrobě a pečení mazance: Poradíme, jaké to jsou a jak se jich vyvarovat
Komentáře