Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Zdroj: Top recepty

K velikonoční době patří tradiční pečivo jako jsou mazance a velikonoční věnce. Dobrou volbou je vláčné šlehačkové těsto, ze kterého můžeme upéct právě mazanec, věnec nebo i vánočku. Možná si toto pečivo tak oblíbíme, že ho budeme péct nejen na Velikonoce a Vánoce.

Příprava šlehačkového těsta

Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský začátečník. Pokud vlastníte domácí pekárnu, pak můžete těsto udělat v ní, ale jde to i bez ní. Postup přípravy těsta je následující:
  1. Do mísy nasypeme suché suroviny - mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru - a vše vařečkou promísíme.
  2. Ohřejeme smetanu tak, aby byla vlahá, a poté do ní přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy přidáme ostatní suroviny: vejce, případně bílek, rozinky máčené v rumu, a rozehřáté, ale lehce zchladlé, máslo. A určitě nesmí chybět vzešlý kvásek.  
  4. Ze všech surovin v míse vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě cca hodinu kynout. Čas kynutí upravíme podle potřeby - v chladném prostředí těsto kyne pomaleji.

Pečení ze šlehačkového těsta

Z vykynutého těsta tvarujeme mazanec, věnec nebo třeba vánočku, které dáme do vymazané a vysypané formy nebo na plech. Náš výtvor necháme ještě 30 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a posypeme mandlemi. Pečeme přibližně 30 minut na 200 °C.

Názorný postup přípravy šlehačkového těsta a tvarování velikonočního věnce můžete zhlédnout v následujícím videu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky