Ořechový dort patří k svátečním a dražším moučníkům, které ale zvládnou i začátečníci
Ořechové dorty patřily vždy k slavnostním a dražším moučníkům. Je to tím, že ořechy nejsou pro většinu lidí úplně běžně dostupné. Pokud je musíme kupovat, představují nejvýznamnější a nejdražší položku, protože jich potřebujeme větší množství.
Obvykle používáme vlašské nebo lískové ořechy. Můžeme upéct ořechový korpus a připravit ořechový krém - na dort použijeme jedno nebo druhé či oboje. Poradíme začátečníkům, jak udělat korpus i krém a základní chuťové variace. Ořechy předem nastrouháme nebo umeleme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct ořechový dort
Provedeme vás postupem:
- Upéct korpus není nic složitého.
- Formu vyložíme papírem na pečení podle videa.
- Připravíme klasický piškot, do kterého přidáme strouhané ořechy jako tukovou složku.
- Upečený korpus poznáme zapíchnutou špejlí, která po vytažení bude suchá.
- Dort vyklopíme na mřížku a necháme úplně zchladnout. Pak jej 1–2x vodorovně prokrojíme.
- K ořechovému korpusu můžeme použít i jiný než ořechový krém. Chutný bude vanilkový, karamelový nebo čokoládový.
Jak připravit ořechový krém
Nejvhodnější bude máslový krém s pudinkovou nebo moučnou kaší. Také vaječný krém s přidanými ořechy bude chutnat.
- Lískové ořechy před strouháním opražíme a vymneme ze slupky, zvýrazníme tak jejich chuť.
- Všechny suroviny na krém musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se máslo nesrazilo.
- Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech zašleháme připravený základ krému.
- Pak vmícháme mleté nebo strouhané ořechy. Můžeme přidat strouhanou čokoládu.
- Krém lze ochutit rumem, zvýšíme tím jeho trvanlivost. Naplněný dort vychladíme.
- K většímu množství ořechového krému můžeme použít i vanilkový nebo kakaový korpus místo ořechového.
Jednoduše ozdobit dort zvládne každý.
Přejeme, ať se dílo podaří.
Komentáře