Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechový dort patří k svátečním a dražším moučníkům, které ale zvládnou i začátečníci
Zdroj: Toprecepty

Ořechové dorty patřily vždy k slavnostním a dražším moučníkům. Je to tím, že ořechy nejsou pro většinu lidí úplně běžně dostupné. Pokud je musíme kupovat, představují nejvýznamnější a nejdražší položku, protože jich potřebujeme větší množství.

Obvykle používáme vlašské nebo lískové ořechy. Můžeme upéct ořechový korpus a připravit ořechový krém - na dort použijeme jedno nebo druhé či oboje. Poradíme začátečníkům, jak udělat korpus i krém a základní chuťové variace. Ořechy předem nastrouháme nebo umeleme.

Jak upéct ořechový dort

Provedeme vás postupem:

Jak připravit ořechový krém

Nejvhodnější bude máslový krém s pudinkovou nebo moučnou kaší. Také vaječný krém s přidanými ořechy bude chutnat.

  • Lískové ořechy před strouháním opražíme a vymneme ze slupky, zvýrazníme tak jejich chuť.
  • Všechny suroviny na krém musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby se máslo nesrazilo.
  • Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po částech zašleháme připravený základ krému.
  • Pak vmícháme mleté nebo strouhané ořechy. Můžeme přidat strouhanou čokoládu.
  • Krém lze ochutit rumem, zvýšíme tím jeho trvanlivost. Naplněný dort vychladíme.
  • K většímu množství ořechového krému můžeme použít i vanilkový nebo kakaový korpus místo ořechového.

 

Jednoduše ozdobit dort zvládne každý.

Přejeme, ať se dílo podaří.

 

Další tipy a triky