Upéct ovocný koláč s drobenkou s námi zvládne i úplný začátečník
Jeden z nejoblíbenějších moučníků je koláč na celý plech nebo v kulaté formě, dříve nazývaný německý. Tenké těsto je pokryté šťavnatým ovocem a zasypané drobenkou. Po upečení moučník krájíme na porce.
Těsto na koláč připravíme podle svých schopností nebo času a chutě. Může být kynuté, takový koláč je nejchutnější čerstvý. Kynuté těsto ale vyžaduje čas. Nejrychleji naopak připravíme těsto hrnkové šlehané, to zvládnou i úplní začátečníci. Ovoce použijeme čerstvé, kompotované nebo mražené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na jednoduchý koláč s ovocem
Pro začátečníky přidáváme několik rad, aby se jim dařilo.
- Čerstvé ovoce omyjeme, větší plody překrájíme na menší. Necháme okapat. Nejčastěji se používá sezonní zahradní nebo lesní ovoce.
- Kompotované ovoce necháme dobře okapat. Šťáva z kompotu se většinou nepoužívá. V některých receptech ji lze použít místo mléka do těsta.
- Mražené ovoce použijeme zmrzlé nebo jen mírně povolené, jinak by pustilo předčasně mnoho šťávy.
- Drobenku připravíme předem podle návodu, můžeme ji ochutit kokosem, ořechy, mákem, skořicí nebo jiným kořením.
- Těsto připravujeme hustší, aby ovoce zůstalo na povrchu a nepropadlo na dno. Hodně šťavnaté ovoce můžeme předem lehce obalit v mouce.
- Na jednoduché šlehané těsto (video) většinou nepotřebujeme žádné speciální stroje, často stačí metla nebo vařečka na rychlé smíchání.
- Na hrnkové těsto potřebujeme jako odměrku jeden hrnek o objemu 250 ml. Příprava surovin je díky tomu velmi rychlá.
- Kypřicí prášek vždy smícháme s moukou, aby se pak rovnoměrně rozptýlil v těstě. Tuk do těsta nesmí být horký, aby ho nespařil.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do zčervenání okrajů. Uprostřed plechu nebo formy musí být těsto propečené.
Začátečníkům nabízíme názorný videorecept na velmi jednoduchý hrníčkový rybízový koláč s drobenkou
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak na skvělou drobenku nejen na letní koláče? Sázkou na jistotu je poměr 2-1-1. Když jej dodržíte, moučníky budou božské
Komentáře